Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica vlade u Vukovaru

Marić: "Ovo je najniži deficit u posljednjih 10 godina, smanjujemo ga za 2,1 milijardu kuna"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je na sjednici u donijela više odluka kojima je zajednički nazivnik potpora Banskih dvora i ministarstava gradu Vukovaru, u kojem se sjednica i održava, uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine.

"Donijet ćemo čitav niz konkretnih odluka iz različitih resora koji će manifestirati potporu Vlade i ministarstava gradu Vukovaru", kazao je u jučer u povodu današnje sjednice premijer Andrej Plenković.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu"

Nakon što, prema dnevnom redu, prva točka bude Izvješće o dosad učinjenom i o budućim projektima u Vukovaru i Vukovarsko-srijemskoj županiji, Vlada je osnovala povjerenstvo za proglašenje Grada Vukovara mjestom posebnog pijeteta.

Tijek sjednice Vlade pratite u nastavku:

16:43 "Ukupan manjak proračuna za 2016. iznosi 5,3 milijarde kuna. Smanjujemo ga za 2,1 milijardu kuna u odnosu na prvotne projekcije. Ovo je najniža razina deficita u posljednjih deficita", kazao je Marić.

16:30 Prihvaćeni su nacrti prijedloga izmjena i dopuna financijskih planova izvanproračunskih korisnika za 2016. godinu, s prijedlogom projekcija za 2017. i 2018. godinu za Hrvatske vode, Hrvatske ceste, Centar za restrukturiranje i prodaju, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Data je suglasnost Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za korištenje prekoračenja po transakcijskom računu, otvorenom kod Hrvatske poštanske banke (HPB), od najviše 400 milijuna kuna na razdoblje od godine dana, radi održavanja tekuće likvidnosti.

"U izmjene idemo jer su svi makroekonomski pokazatelji bolji od očekivanih. BDP je rasto 2,7 posto u prvih šest mjeseci, a sve ukazuje na daljnji rast. Iza nas je rekordna turistička sezona kao i rast zaposlenosti. Svi ti pokazetelji su se pozitivno prelili na prihodnu stranu proračuna", kazao je ministar Marić.

16:28 Ministar financija Zdravko Marić predstavio prijedlog zaključka u vezi s obnovom vukovarskog vodotornja.

"Obnova vodotornja od općeg je interesa za cijelu Hrvatsku. Troškovi obnove iznose 31 milijun kuna, a osigurat će iz donacija i proračuna", kazao je Marić.

16:25 Prihvaćen je prijedlog zaključka u vezi s izradom Programa obnove komunalne i elektroenergetske infrastrukture Grada Vukovara, za razdoblje od 2017. do 2021. godine

16:23 Prihvaćen je prijedlog zaključka u vezi s darovanjem nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske Gradu Vukovaru kao i prijedlog odluke o sufinanciranju izgradnje komunalnog pristaništa „Marina“ u Vukovaru .

16:22 Vlada je potvrdila odluku za osnivanjem povjerenstva za porglađenje Grada Vukovara mjestom posebnog pijeteta.

16:21 Ova Vlada mora učiniti mnoge napore. Zahvaljujem se svim vladama prije ove. Obnova Vukovara mora biti kontinuirana.

16:18 Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek kazala je kako u obnovu kulturne baštine u Vukovaru uloženo 300 milijuna kuna.

16:16 Ministrica demografije Nada Murganić kazala je kako je sklopljen ugovor s udrugom "Vukovarski leptirići" s ciljem pomoći djeci s poteškoćama u razvoju u iznosu između 900.00 i milijun kuna. 

16:13 "Turizam predstavlja priliku za intenziviranje razvoja", kazao je ministar turizma Gari Cappelli.

16:10 Ministar graditeljstva Lovro Kuščević kazao je kako je među najvećim projektima ministarstva u Vukovarsko-srijemskoj županiji obnova obnova poplavljenog područja.

16:05 Ministar prometa Oleg Butković poručio je kako je zadovoljan suradnjom Ministarstva s Vukovarom i županijom te istaknuo kako uskoro kreće projekt obnove državne ceste D2 u Vukovaru.

16:00 Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić kazao je kako je najbitniji program za obnovu Slavonije.

"Odobreno je 106 projekata i provedeno 106 odluka o dodjeli sredstava. Do kraja godine ćemo izdati nove odluke za ulaganja u OPG-ove vrijedne preko milijarde kuna od kojih će veliki dio završiti u Vukovarsko-srijemskoj županiji", kazao je Tolušić.

15:54 Ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac kazala je kako se na području Vukovara provode projekti vrijedni 1,7 milijuna eura.

15:50 "Proveli smo anketu o zainteresiranosti za stambeno zbrinjavanje te će 141 branitelj biti stambeno zbrinut u Vukovaru. Poseban naglasak stavljam na pitanje pronalaska više od 300 nestalih s području Vukovara", kazao je Medved.

15:48 Ministar branitelja Damir Meved kazao je kako ministarstvo posebno težište stavlja na aktivnosti u Vukovaru.

"Memorijalno-dokumentacijski centar u Vukovar posjeti 40.000 učenika godišnje ili oko 300 učenika dnevno", naglasio je Medved i dodao de je za branitelje posebno važno stambeno zbrinjavanje.

15:45 Ministar obrane Damir Krstičević kazao je kako OSRH imaju zadaću potpore civilnom društvu.

"Posebno značenje tu ima Vukovar. OSRH sudjelovat će u radovima na uređenju Memorijalnog centra Vukovar", najavio je Krstičević i dodao kako ne može razumijeti da inženjerska satnija nije smještena u Vukovaru.

"Obećajem da ćemo još jednom razmotriti operativni raspored naše vojske", rekao je Krstičević i dodao da je riječ o nacionlanom interesu.

15:43 "Da bi se ovo sve izrealiziralo potreban nam je mir i zajedništvo. Promjene koje se žele učiniti poput uvođenja ćirilice ne bi se trebale provoditi bez razgovora sa stanovništvom", kazao je župan.

15:41 "Očekujemo više potenciranja kontinentalnog turizma u ovom dijelu. Očekujemo od Vlade potporu strateškim projektima prije svega prometnim i uređenju plovnih puteva", kaže Galić.

15:39 "Naši proizvođači dali su potporu novim poreznim rješenjima ministra Marića", kazao je Galić.

15:36 Vukovarski župan Božo Galić kazao je kako cjelovito stanje u Županiji nije ništa bolje nego u Vukovaru te kako stoga pružaju punu potporu Vladinom programu.

"Sela propadaju u cijelosti, a mladost odlazi. Stanje je loši. Ove godine upisano je 1.065 manje prvašića nego lani", kazao je Galić

15:34 "Kao gradonačelnik nemam pravo nakon 25 godina nastaviti ovom tempom i pozivam Vladu da se udruži i napravi prave poteze i preokrene trendove. Postali smo grad starih ljudi. Nemamo kadrove i mi ovaj grad gubimo ako nešto hitno ne promijenimo"

15:31 "Direktor tvrtke Borovo nije iz Vukovara, rvantelj Agencije za plovne puteve nije iz Vukovara, ravnatelj Lučke uprave nije iz Vukovara, dekan Velučilišta nije iz Vukovara kao ni ravnatelj  Memorijalnog centra. Svatko dovlači onoga tko mu je bliži iako postoje javni natječaji. Od 9 županijskih tvrtki jedan direktor i središte tvrtke smješteni su u Vukovaru", rekao je Penava.

15:30 "Vukovar je administratvino sjedište županije, a u njemu se i dalje ne nalaze neke institucije", rekao je Penava.

15:29 Gradonačelnik je poručio kako statistički podaci pokazuju da Vukovar danas odumire.

15:24 Penava je kazao kako se prema procjenama Vukovar mogao braniti tri dana.

"U toj se situaciji pojavljuju se "dečki u tenisicama" i suprotstavljaju se agresoru. Oko 4.000 poginulih, oko 22.000 prognanih, ali točne brojke ne znamo. Kao da razgovaramo o pačićima, a ne ljudskm sudbinama. Iživcirani smo činjenicom da ni 25 godina poslije ne znamo tko je sve poginuo", kazao je Penava

15:22 "Vukovar je prije rata imao 44 tisuće stanvnika i 28.806 radnih mjesta. BDP je bio 15% veći od prosjeka SR Hrvatske", poručio je Penava.

15:20 "Iznimna mi je čast što se današnja sjednica održava u Vukovaru i da vam mogu iznijeti kratak pregled situacije stanja u Vukovaru. Nažalost puno toga se nije promijenilo u u zadnjih 25 godina", kazao je Penava.

15:20 Nakon premijera obratio se gradonačelnik Vukovara Ivan Penava

15:18 "U svim tijelim središnje državne uprave naložit ćemo da posebnu pozornost posvete odlukama koje se odnose na Vukovar. Gradonačelnik Penava bit će jedan od mojih najbližih suradnika", kazao je Plenković i ponovio kako današnja sjednica Vlade nije samo simbolika već valorizira tešku povijest Vukovara te je istovremeno okrenua prema obnovi.

15:16 "Ukupan iznos koji će danas biti alociran za Vukovar iznosi preko 60 milijuna kuna", rekao je Plenković.

15:14 "Grad Vukovar je simbol stradanja i patnje našeg naroda, ali i simbol odlučnosti u borbi za samostalnu državu. Prije 25 godina snage tzv, jugoslavenske vojske tri mjeseca su htjeli slomiti herojsku otpor. Materijalne posljedice osjećaju se još i danas. Uz branitelje, u obrani su nažalost stradali i brojni civili. Vukovar zaslužuje poseban odnos. Današnja sjednica ima svoj radni karakteter, a cilj nam je da odlukama pokažemo da Vlada neće imati samo simbolični odnos prema Vukovaru",kazao je Plenković

15:13 "Uz predstavljanje prioriteta u gradu, danas ćemo detaljno vidjeti što sve Vlada može učiniti za budućnost Vukovara i njegovu perspektivu. Drago mi je da smo u obnovljenom Gradskom muzeju. Ovdje je više od 2.000 izložaka koji predstavljaju bogatu tradiciju Vukovara", kazao je premijer.

15:11 "Čast mi je i zadovoljostvo danas biti u Vukovara. Zahvaljujem gradonačelniku Penavi na inicijativi da se sjednica održi ovdje čime želim izratii potporu svim građanima" Vukovara, kazao je Plenković.

15:10 Sjednica Vlade počela je odavanjem počasti svim poginulim braniteljima, civilima i predsjedniku Tuđmanu

Osnivanje povjerenstva bi se, obrazlažu Banski dvori, uvažila i potvrdila posebnost Vukovara u novijoj hrvatskoj povijesti te bi se odalo priznanje podnesenim žrtvama stanovnika i branitelja Vukovara iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva na području vukovarskog Podunavlja tijekom Domovinskog rata. Ujedno bi se u budućnosti izbjegla bilo kakva politizacija koja dodatno opterećuje stradalnike i hrvatske branitelje Vukovara.

Povjerenstvo treba analizirati stanje, sve povijesne, gospodarske i demografske okolnosti i zakonske propise i do kraja prvog kvartala iduće godine izraditi tekst nacrta prijedloga zakona o proglašenju Grada Vukovara mjestom posebnog pijeteta. Na čelu povjerenstva bit će predstavnik Ministarstva hrvatskih branitelja, a članovi će biti iz ministarstava kulture, uprave, financija, vanjskih i europskih poslova, pravosuđa, regionalnoga razvoja i fondova EU, Hrvatskog instituta za povijest, Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata te Grada Vukovara.

18,5 milijuna kuna za obnovu vodotornja

Zaključkom u vezi s obnovom vukovarskog vodotornja Vlada će iz proračuna osigurati do 18,5 milijuna kuna (koji uključuje i porez na dodanu vrijednost) za obnovu tog simbola otpora i prkosa, stradavanja i zajedništva u Domovinskome ratu, a za provedbu zaključka zadužiti Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU. Procijenjeni troškovi obnove vukovarskog Vodotornja iznose ukupno 31 milijun kuna.

Zaključkom u vezi s darovanjem nekretnina u vlasništvu države Gradu Vukovaru zadužit će se Ministarstvo državne imovine da do konca ove godine, nakon što izvrši procjenu tržišne vrijednosti nekretnina, a suglasnost za darovanje daju Ministarstvo financija i Središnji državni ureda za šport, Vukovaru daruje gradsko plivalište, sportsku dvoranu i sportsko igralište.

Na dnevnom je redu i odluka o sufinanciranju izgradnje komunalnog pristaništa „Marina“ u Vukovaru za što će Vlada ukupno odobriti 8,75 milijuna kuna (s porezom na dodanu vrijednost).

Posebnim, pak, zaključkom Vlada će zadužiti više ministarstava da, u suradnji s Gradom Vukovarom, Hrvatskim vodama te Hrvatskim cestama i HEP-om, osiguraju pripremu izrade Programa obnove komunalne i elektroenergetske infrastrukture Grada Vukovara za razdoblje 2017.-2021. godine.

Donijet će i odluku da se Državnom izbornom povjerenstvu iz proračunske zalihe isplati četvrta rata, u iznosu od 26 milijuna kuna, za materijalne troškove, troškove naknada stručnih timova izbornih povjerenstava izbornih jedinica, troškove naknada djelatnika Ministarstva financija, Porezne uprave koji su radili poslove unosa rezultata glasovanja u informatički sustav i naknadu troškova izborne promidžbe tijekom provedbe prijevremenih izbora.

Saboru će Vlada predložiti i donošenje odluke kojom će se u idućoj godini nastaviti sudjelovanje pripadnika Oružanih snaga RH u operacijama potpore miru Ujedinjenih naroda, i to u Libanonu (UNIFIL) do pet pripadnika, Zapadnoj Sahari (MINURSO) do osam pripadnika te Indiji i Pakistanu (UNMOGIP) do deset pripadnika.

Na dnevnom je redu i tehnički rebalans ovogodišnjeg proračuna, potreban zbog novog ustroja Vlade, odnosno ministarstava.

Na zatvorenom dijelu sjednice bit će i kadrovska pitanja, a premijer Plenković potvrdio je da će biti donesene odluke o imenovanjima više državnih tajnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene