Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Vlada treba obavljati samo političke poslove'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kandidat SDP-a za premijera Ljubo Jurčić izjavio je u Rijeci da Vladu kao političko tijelo treba smanjiti tako da stručne poslove obavljaju agencije, a Vlada političke poslove.

Na predstavljanju SDP-ove politike decentralizacije Jurčić je rekao kako nekih instituta koji bi obavljali stručne poslove već ima, kao što je, primjerice, poljoprivredni, te da bi se ostali instituti osnivali ondje "gdje postoje administrativni kapaciteti i gdje su središta pojednih gospodarskih aktivnosti i resursa", primjerice turizma, drva, metala.

Pročitajte i ovo Parlamentarni dijalog Glas građana Hoće li doći do političkog dijaloga? Velika većina gledatelja Dnevnika Nove TV nema dvojbi Andrej Plenković Nova Vlada Koje su savjete dobili novi ministri od iskusnijih kolega? "Moraju se okružiti ljudima koji puno znaju"

SDP će, istaknuo je Jurčić, nakon dolaska na vlast donijeti 30-ak zakona u vezi s transformacijom lokalne samouprave, promijeniti strukturu proračuna i nakon toga organizirati institucije koje će provesti decentralizaciju. 

Po njegovim riječima, SDP se za decentralizaciju zauzima već desetak godina, a provest će ju u sljedeće četiri godine.

"Temelj svega je povećanje kvalitete života i uvjeta za veći
gospodarski rast", istaknuo je Jurčić, dodajući kako je to obveza države, ali da bi ona prenijela dio suvereniteta na lokalne jedinice, koje bolje poznaju potrebe građana.

"U Hrvatskoj je prisutan tzv. gravitacijski efekt jer sve gravitira
prema Zagrebu, koji ima kvalitetnu ponudu u svim područjima", ustvrdio je Jurčić te ocijenio da to postaje preprekom ukupnom razvoju jer opterećuje Zagreb, a prazni ostale dijelove Hrvatske.

Istaknuo je da javne usluge treba standardizirati jer one moraju biti jednake u svim krajevima, što će omogućiti ravnomjeran razvoj zemlje. 

Istodobno treba osigurati da se lokalne jedinice 'ne uspavaju', a to će se rješavati regionalnim fondovima i fondovima za razvitak koji će omogućiti da se gospodarske aktivnosti podignu na višu razinu.

"Mi ćemo imati agenciju koja će pomoći Vladi da vodi regionalni razvitak i decentralizaciju, ali i pomagati lokalnim jedinicama", najavio je Jurčić, dodajući da je pritom važno uspostaviti kontrolni sustav kako bi se mogla ostvarivati socijalna pravda i solidarnost.

SDP-ovu politiku decentralizacije predstavili su njezini autori -
Zlatko Komadina i Zvonimir Mršić. Istaknuli su da su glavni ciljevi decentralizacije fiskalna reforma, povećanje udjela lokalnih i područnih jedinica u javnim prihodima na 20 posto (u odnosu prema sadašnjih 10 posto), te prijenos ovlasti sa središnje vlasti na lokalne i područne jedinice.

Ciljevi decentralizacije su i povećanje fiskalnih prihoda za sadašnje ovlasti lokalnih jednica te za one ovlasti koje će tek dobiti, povećanje kvalitete i učinkovitosti usluga, partnerstvo i koordinacija u provedbi programa regionalnog razvoja i upravljanja javnim dobrom te uravnoteženje razvijenosti.

Rekavši da je SDP političko stajalište o decentralizaciji izgradio još godine 2005., Komadina je ocijenio da je ta stranka jedina koja je u stanju decentralizaciju i ostvariti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene