Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UGOSTITELJI NE ODUSTAJU

Spot dijele po društvenim mrežama: ''Bit će teško dočekat iduću godinu''

Nove mjere za zagrebačke ugostitelje - 4
Nove mjere za zagrebačke ugostitelje - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Nove mjere za zagrebačke ugostitelje - 4 Nove mjere za zagrebačke ugostitelje - 4 Foto: DNEVNIK.hr Vlada ugostiteljima obećala plaćanje najma - 1 Vlada ugostiteljima obećala plaćanje najma - 1 Foto: DNEVNIK.hr Vlada ugostiteljima obećala plaćanje najma - 2 Vlada ugostiteljima obećala plaćanje najma - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vlada ugostiteljima obećala plaćanje najma - 3 Vlada ugostiteljima obećala plaćanje najma - 3 Foto: DNEVNIK.hr +5 Vlada ugostiteljima obećala plaćanje najma - 4 Galerija 1/10 >>
Sve one koji su zbog koronakrize zatvoreni, Vlada će osloboditi plaćanja zakupa prostora u državnom vlasništvu. Ugostitelji zadovoljni, ali i dalje ne odustaju od svojih zahtjeva. Snimili su i video spot koji dijele po društvenim mrežama.

Mnogim je poduzetnicima i ugostiteljima država odlučila pomoći mjerama potpore. U poznatoj zagrebačkoj slastičarnici zadržavanje nije dozvoljeno, a ući smije jedan po jedan kupac. Ako im, kojim slučajem, promet padne više od 60 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine država će im u skladu s tim umanjiti najamninu.

"Svaka pomoć je dobrodošla u ovim vremenima, koja su nam svima teška jer bojim se da ukoliko ovo sve zajedno potraje s obzirom da nam je Uskrs bio kakav je bio, sad nam je nažalost i Božić, bojim se da će dočekat iduću godinu biti jako teško", govori Andrijana Vincek Tuk, vlasnica slastičarnice.

Nažalost, ima i onih koji su morali staviti ključ u bravu, ali zato su u stopostotnom iznosu oslobođeni plaćanja zakupa, odnosno najamnine. No, sve pod jednim uvjetom.

"Primjenjivat će se samo na one zakupnike koji su zadržali radnike", objašnjava ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Darko Horvat.

Udruga ugostitelja podržava ovaj vladin potez. Tražili su to, kažu, još u desetom mjesecu.

"Svi ti prostori u državnom vlasništvu odavno su amortizirani i ovo je čisti profit koji država dobiva od nas u ovoj situaciji. A mi apsolutno ne radimo zato što nas je država zatvorila. To smo čekali kao ozebli sunce. Čekamo još i privatne najmodavce da nam i oni izađu u susret jer ono što svi realno možemo očekivati da ćemo biti zatvoreni do Uskrsa", rekao je predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja, Marin Medak.

Od zahtjeva za pravičnom naknadom i smanjenjem PDV-a ne odustaju. Snimili su i video koji dijele po društvenim mrežama. Ugostitelji, na godišnjoj razini, kupuju oko devet milijardi kuna robe od njihovih dobavljača.

''Bili smo jako dobri kad je osobna potrošnja rasla na turizmu i kad je država imala suficit, a sada više nismo dobri", govori Medak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ekonomske mjere Što će biti u paketu pomoći za ugrožene djelatnosti? Iz Udruženja ugostitelja Zagreba poručili: ''Nije to dan D samo za ugostitelje, to je za sve djelatnosti''

Ministar je spot vidio. Vlada je, poručuje, mjere donijela. Epidemiološke mjere za ugostitelje ostaju do 21. prosinca, a onda će se vidjeti što dalje.

Pročitajte i ovo Sofija Preljvukić i Ivan Kapuralić - 3 Oslobođeni dijela plaćanja Split paketom mjera pomaže poduzetnicima, ugostitelji uglavnom zadovoljni, ali imaju jednu zamjerku: "Trebamo svi biti jednaki"

"U ovom trenutku to je ono što mi smatramo da je dovoljno i adekvatno. Mi možemo shvatiti nezadovoljstvo pojedinih naših grana, ali ono što smo od prvog dana pandemije komunicirali, zdravlje je na prvom mjestu odmah iza toga dolazi gospodarstvo", izjavio je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Josip Aladrović.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene