Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stigla tužba

Sindikat državnih službenika objavio da Vlada pokušava spriječiti štrajk: "Zaprimili smo tužbu Republike Hrvatske"

Sudnica, ilustracija
Sudnica, ilustracija Foto: Getty Images
Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH zaprimio je u četvrtak tužbu Republike Hrvatske "radi utvrđenja nezakonitim i zabrane organiziranja, za ponedjeljak, 5. lipnja, najavljenog štrajka u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu", priopćio je Sindikat.

Nakon neuspjelih pregovora s Ministarstvom pravosuđa o povećanju plaća za 400 eura za najniže rangirane službenike u pravosuđu, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) donio je prošli petak, 26. svibnja, odluku o stupanju u štrajk u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu, te najavio da će "Sindikalni Odbor pravosuđa odlučiti o datumu i načinu provedbe štrajka".

Iz SDLSN RH su danas priopćili kako su u poslijepodnevnim satima "zaprimili tužbu Republike Hrvatske radi utvrđenja nezakonitim i zabrane organiziranja, za ponedjeljak, 5. lipnja, najavljenog štrajka u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu".

Pročitajte i ovo Službenici i namještenici idu u štrajk - 2 Najavili štrajk Službenici zaposleni u DORH-u i sudovima ogorčeni: "Mi nismo dovoljno plaćeni da živimo od svog rada. Od ljubavi se ne živi"

Iz Sindikata navode kako se "očekuje da bi Županijski sud u Zagrebu već sutra, 2. lipnja, mogao odlučiti o prijedlogu za zabranu štrajka, sve radi zaustavljanja borbe za dostojanstven život onih s najnižim plaćama u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu".

Dodaju kako im odluka Vlade da od Suda traži zabranu štrajka, potvrđuje da ih se "dijeli u dvije skupine, one koji vrijede više i one koji, nažalost, ne vrijede ništa".

"Naši ljudi koji imaju sramotno niske plaće, prosječno 600 eura, za iznimno odgovorne radne zadatke, očito ovoj Vladi ne vrijede ništa i ne brine ih što su dovedeni na rub životne egzistencije. Istodobno, Vlada se s liječnicima i sucima sve dogovorila te udovoljila njihovim zahtjevima. Kako je to moguće, gdje je tu ujednačeno postupanje?“, komentirala je tužbu predsjednica SDLSN RH Iva Šušković.

Pročitajte i ovo Iva Šušković Opet zastoj u poslu Državni službenici i namještenici idu u štrajk: Poznato i kako će to utjecati na život građana

SDLSN RH u priopćenju navodi da ročište na Županijskom sudu u Zagrebu počinje sutra, 2. lipnja, u 13 sati.

Najavljuju da će izjavu u 14 sati, do kada se očekuje završetak ročišta, ispred Suda dati predsjednica SDLSN RH Iva Šušković.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene