Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavili štrajk

Službenici zaposleni u DORH-u i sudovima ogorčeni: "Mi nismo dovoljno plaćeni da živimo od svog rada. Od ljubavi se ne živi"

Aktualno Galerija Službenici i namještenici idu u štrajk - 1 Službenici i namještenici idu u štrajk - 1 Foto: DNEVNIK.hr Službenici i namještenici idu u štrajk - 2 Službenici i namještenici idu u štrajk - 2 Foto: DNEVNIK.hr Službenici i namještenici idu u štrajk - 3 Službenici i namještenici idu u štrajk - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Službenici i namještenici idu u štrajk - 4 Galerija 1/4 >>
Službenici zaposleni u Državnom odvjetništvu i na sudovima od 5. lipnja počinju štrajkati, zbog čega neće biti većine ročišta, a građani neće moći do nekih potvrda. Razlog za štrajk je odbijanje ministra pravosuđa Ivana Malenice da svima poveća plaću za 400 eura.

Diana Gvozdić 18 godina radi u sudnici kao zapisničarka. Osim što mora brzo tipkati, mora znati sve propise jer je desna ruka sucu.

"Ovo je kompleksan posao i zahtijeva veliku razinu znanja i vještinu, a taj posao radimo za 600 eura. S 18 godina staža imam 770 eura, a 600 eura ima netko tko se tek zaposlio. Mi nismo dovoljno plaćeni da živimo od svog rada", rekla je.

Primanja su nedostatna, posao je stresan i nekada bez radnog vremena, zbog čega nam nedostaje zapisničara.

"Mi smo ovdje samo zato što ovo volimo raditi, a od ljubavi se ne živi i ovdje se mladi ne zapošljavaju. Nadam se da će ministar Ivan Malenica uvidjeti u kakvoj smo materijalnoj situaciji. Ja se nadam da će nas sada čuti", rekla je Gvozdić reporterki Dnevnika Nove TV Anji Perković.

Pročitajte i ovo Iva Šušković Opet zastoj u poslu Državni službenici i namještenici idu u štrajk: Poznato i kako će to utjecati na život građana

Imala je i neugodnih iskustava. Jedan optuženik nije htio sudjelovati u raspravi pa ga je policija privela i onda je krenulo.

"Na kraju je čovjek postao nasilan. To je bila mala prostorija i bome smo se prepali svi dok je došla interventna policija", ispričala je.

U lošoj situaciji nisu samo zapisničari. Bez upisničara, službenice za otpremu i dostavu, arhivara, ali i računovodstva, od cijele priče ne bi bilo ništa.

"Radim za dvije institucije, koeficijent mi je 0,89, a plaća 702 eura. S 36 godina radnog staža i ovako više dalje ne može", rekla je Snježana Lukinić, računovodstvena referentica na sudu.

Pročitajte i ovo Pred Ministarstvom pravosuđa 300-tinjak prosvjednika Nezadovoljni uvjetima Pravosudnim policajcima ponuđen rast plaće od deset posto: Oni ne odustaju od štrajka

Ona obračunava plaće i dodatke za zaposlenike dva suda u Zagrebu te će i ona u štrajk koji je najavljen za 5. lipnja.

"Jako mi je žao. Ogorčena sam jer svima nama poslodavac je Vlada RH i svi čekamo i očekujemo veća primanja, ali oni koji nas plaćaju vjerojatno nisu svjesni da netko to mora i obračunati", napomenula je.

Poslodavac poručuje da će nastaviti dijalog. Možda se sve ubrza ako nekome u Vladi plaća zakasni.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene