Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade

Plenković otkrio kako planiraju riješiti problem blokiranih građana: "Radimo u tri smjera..."

Sjednica Vlade (Foto: Pixell)
Sjednica Vlade (Foto: Pixell) Pixell
Aktualno Galerija +0 Sjednica Vlade (Foto: Pixell) Galerija 1/1 >>
Premijer Andrej Plenković najavio je da će najkasnije za dva tjedna Vlada uputiti Istanbulsku konvenciju na ratifikaciju u Sabor.

Na početku sjednice premijer Andrej Plenković osvrnuo se na aktualne događaje. Na počeku je čestitao Dan žena svim kolegicama, suradnicama i svim ženama u Hrvatskoj.

"Nadam se da ćemo i našim politikama doprinijeti za što kvalitetniji i ravnopravniji položaj žena u Hrvatskoj. S obzirom na to da je to vrlo angažirana tema u Saboru, pri kraju je procedura za upućivanja na Vladu tzv. Istanbulske konvencije. Vjerujem da ćemo idući tjedan ili za dva tjedna konvenciju imati na Vladi i poslati je u ratifikaciju u Saboru. Najvažnije je da se koncentriramo na bit, a to je zaštita od nasilja. Mnogi na tome žele skupljati poene: SDP je to mogao učiniti dok je bio na vlasti, a sada su veliki kritičari. Treba pronaći najbolje rješenje i mehanizmima koji postoje u toj Konvenciji podignuti ravnopravnost i zaštitu žena", istaknuo je Plenković.

Tri smjera za rješavanje problema blokiranih

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se pohvalio: "Prosječna plaća narasla je za gotovo 500 eura"

Osvrnuo se i na problematiku blokiranih građana i ovrha.

"Dali smo naznake u kojem pravcu ćemo ići: dakle, radimo na tri smjera i mjere koje ćemo poduzeti trebale bi omogućiti da država otpiše dugove onim ugroženim kategorijama građana. Drugi je da stvorimo povoljno zakonsko okruženje da bi i privatnici otpisali dugove koje ne uspijevaju naplatiti od građana. Treći je kako unaprijediti i ubrzati provedbu stečaja potrošača za pojedine kategorije blokiranih građana. prema procjenama tako bi znatno smanjili broj blokiranih građana koji je sada preko 300 tisuća. Očekujem da u sljedećih nekoliko tjedana Vlada pripremi zakonske promjene i uputi ih u Sabor kako bi pomogli onima koji su najugroženiji", pojasnio je premijer.

Izvješće Europske komisije - očekivano

Kad je riječ o izvješću Europske komisije, premijer je kazao kako je ono očekivano, ali je napomenuo da Vlada mora više raditi na privlačenju ulaganja.

"Kaže se u izvješću Komisije da postoji magični trokut. To su investicije, strukturne reforme i odgovorna fiskalna politika. Mislim da je svima nama u Vladi više nego jasno da moramo raditi više na privlačenju ulaganja, bilo da su ona domaća, bilo da su strana. Ona su sigurno važan generator rasta i s te strane očekujem od svih vas, u nadležnim resorima osobito, da napravimo važne iskorake, a isto tako i u nastavku strukturnih reformi", izjavio je Plenković.

Kazao je kako je Vlada već najavila u kojim se područjima strukturne reforme očekuju.

"Komisija nam kaže da bismo se trebali držati onoga što smo sami planirali. Postoji tendencija da se zacrtane obveze u nacionalnom programu reformi, o kojem ćemo razgovarati na zatvorenom dijelu sjednice Vlade, nekako prebacuju iz godine u godine, a određene zacrtane obveze ostaju nerealizirane. Za onoga tko nas promatra detaljno, možemo slobodno reći apotekarskom vagom, takvi trendovi nisu najbolje primljeni", ustvrdio je premijer.

Kazao je da će izvješće EK-a dobiti svi resori, kako bi vidjeli kako je to kad netko drugi pogleda sve ono što se radi.

"Može biti bolje, ja očekujem od svih vas da napravite iskorake i u pripremi i definiranju novog nacionalnog programa reformi, a i poduzimanju bržih strukturnih reformi", izjavio je premijer.

Podsjetio je da je na početku godine kazao da je 2018. godina bez izbora.

"Očekujem da u toj godini sve ono što je bilo na dnevnom redu, a tiče se i obrazovne reforme, i pravosudne reforme, i reforme javne uprave, i reforme mirovinskog sustava, i niz aspekata koji se odnose na kvalitetnije stvaranje gospodarskog i poduzetničkog ozračja u Hrvatskoj stavimo u fokus i na temelju ovih analiza, sukladno preporukama iz prošle godine, napravimo napredak kod kojeg će doći do kvalitetnijeg rasta gospodarstva", izjavio je Plenković.

"Očekujem od svih vas da napravite iskorake u poduzimanju bržih strukturnih reformi. Ovo je godina bez izbora i očekujem da sve ono što je dugo na dnevnom redu; obrazovna reforma, pravosudna reforma... stavimo u fokus i da na temelju i ovih analiza i sukladno preporukama napravimo napredak u kojem će doći do rasta hrvatskog gospodarstva. Izvješće je očekivano, no i Komisija je konstatirala da smo lex Agrokorom spriječili velike posljedice na gospodarstvo. To nam daje za pravo da smo i time stvorili preduvjete za gospodarski rast u ovoj godini", istaknuo je Plenković.

Za poduzetnike manji administrativni trošak od 605 milijuna kuna

Vlada je usvojila Akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva u 2018. godini. Ministrica gospodarstva Matina Dalić pojasnila je kako u Hrvatskoj postoji 570 različitih propisa u kojima je sadržano 1800 različitih obaveza za poduzetnike.

"Lani je provedena analiza 200 propisa u kojima je utvrđeno 600 različitih obveza čiji je trošak za gospodarstvo iznosio 5 milijardi kuna. Ovogodišnji plan rasterećenja sadrži 98 različitih mjera, a trošak će se za gospodarstvo smanjiti za 605 milijuna kuna", istaknula je Dalić.

Napomenula je kako se, među ostalim, akcijskim planom ukidaju obaveze vođenje niza evidencija iz domene porezne i carinske uprave, smanjuje se broj odobrenja u turističkom sektoru, ukidaju se ispiti za djelatnike u turizmu, ukida se i niz rješenja dozvola i odobrenja iz fitosanitarne zaštite, ribarstva...

Na dnevnom je redu Vlade i izmjena Odluke o pokretanju postupka za realizaciju turističkog razvojnog projekta Kupari na lokaciji Kupari I. u općini Župa dubrovačka. Ova investicija od 100 milijuna eura prema planu je do 2020. godine trebala postati luksuzni hotel s 400 soba. No investitori su predložili izmjenu projekta, što baš nije bilo po volji ministru državne imovine Goranu Mariću, pa je izjavio da "sumnja u realizaciju projekta".  

Vlada je samo izmijenila članove povjerenstva za praćenje projekta Kupari u kojem će sada biti tri aktualna ministra.

"Nadam se da ćemo dobro paziti da se ovaj problem, projekt, dobro realizira", napomenuo je Plenković.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene