Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uhvatile je kamere

Pusić promrmljala: 'Najosjetljivi koji imaju kredit u švicarcima... Ne'š ti najosjetljivije...'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na današnjoj sjednici Vlade potvrđeno je da će kamate na švicarce ići dolje od 1. siječnja. Zamjenik ministra financija građane koji imaju kredite u toj valuti nazvao je 'najosjetljivijima', a što o tome misli rekla je ministrica Pusić.

Zamjenik ministra financija Boris Lalovac, kazao je na današnjoj sjednici Vlade kako su, vezano uz Zakon o potrošačkom kreditiranju, iz HNB-a dobili jasne parametre za narednih 13 godina te potvrdio da će od 1. siječnja kamate za sve korisnike kredita u švicarcima iznositi 3,23 %.

Pročitajte i ovo Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene Anja Šimpraga potpredsjednica Vlade Šimpraga o APN kreditu Banožića: "Mogla sam se prijaviti za stambeno zbrinjavanje, ali nisam"

'Vlada je pokazala socijalnu osjetljivost i da se zakonskim regulativama može utjecati na određene tržišne elemente kada se treba pomoći najosjetljivijem dijelu građana', rekao je Lalovac. Na to je ministrica Pusić u bradu promrljala što misli o tom 'najosjetljivijem' dijelu građana. 'Najosjetljivi koji imaju kredit u švicarcima... Ne'š ti najosjetljivije...', rekla je Pusić.

Nakon sjednice Vlade ministricu smo zamolili da pojasni taj svoj komentar. Odgovorila je kako ne komentira razgovore koji su prisluškivani te dodala kako i oni 'znaju što sve govore o njima pa ne komentiraju'.

'KRIMINALCIMA ODUZIMATI IMOVINU'

Na samom početku sjednice, ministar pravosuđa Orsat Miljenić  predstavio je neke prijedloge upućene iz njegova Ministarstva. Tako su članovi Vlade na današnjoj sjednici u Sabor su poslali Nacrt prijedloga o izmjenama i dopunama Zakona o državnom odvjetništvu, Zakona o USKOK-u te Zakona o sudovima za mladež. Što se tiče Zakona o DORHU ministar je rekao kako DORH mora izvještavati Vladu o ključnim predmetima za imovinski interes RH. 'Kriminalce treba udariti tamo gdje ih najviše boli. Po džepu!', rekao je ministar misleći pritom na oduzimanje imovine.

Ministar branitelja Predrag Matić izložio je Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Pravo na opskrbninu članova obitelji branitelja prelazi iz nadležnosti Ministarstva branitelja u institut zajamčene minimalne naknade, a država će na početku godine odrediti visinu tih davanja, a osnovat će se i centri za sveobuhvatnu skrb, tzv. veteranski centri.

>> DIP: Za promatranje referenduma zatražiti dozvole do petka

POMAŽEMO BUGARSKOJ I FILIPINIMA

Sa 30.000 eura Hrvatska će sudjelovati u pomoći Bugarskoj u prihvatu sirijskih izbjeglica, a s 380.000 kuna pomoći će Filipinima u situaciji u kojoj su se našli nakon razornog tajfuna. Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić kazala je kako bi valjalo iskazati solidarnost s obzirom na gospodarsku suradnju dviju zemalja.

ODOBRENA SREDSTVA ZA REFERENDUM

Najzanimljivija točka dnevnog reda, svakako je bila ona o odobravanju sredstava za provedbu nadolazećeg referenduma. Odlučeno je da će se Državnom izbornom povjerenstvu odobriti 48 mil kn za provedbu državnog referenduma 1. prosinca.

Ministar uprave Arsen Bauk predstavio je peto izvješće Republike Hrvatske o primjeni Europske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima te je napomenuo kako se Vlada 2009. godine pohvalila da je u statut Grad ušla odredba o korištenju manjinskog jezika. 'Mislite da će to netko čuti? Onaj tko bi trebao čuti? nadam se', rekao je na to premijer Milanović.

NOVO ZADUŽIVANJE

Vlada je isto tako danas dala suglasnost za izvanredno zaduživanje u iznosu 1,74 milijarde dolara uz obveznice na 10 godina. Zamjenik ministra financija, Boris Lalovac, kazao je kako se to novo zaduženje odnosi isključivo na vraćanje starih obveza kao što je 1,15 milijardi duga koji početkom 2014. godine dolaze na naplatu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene