Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vlada: Odgođena rasprava o zakonu o radu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na današnjoj sjednici Vlade prihvaćeno je šest zakonskih prijedloga kojima se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s pravnom stečevinom EU, a prema riječima predsjednika Vlade Ive Sanadera, na dnevnom su redu trebali i biti zakon o radu (ZOR) i o plaćama državnih službenika.

No, rekao je Sanader, Vlada će si uzeti još tjedan ili dva vremena kako bi odredbe ZOR-a dodatno usuglasila sa socijalnim partnerima. Pritom je istaknuo kako će se u prvoj fazi provesti samo prilagodba tog zakona europskoj pravnoj stečevini, dok će se u drugoj fazi, do kraja iduće godine, provesti i druge izmjene.

Pročitajte i ovo Vrućine - 26 Prvi takav krovni zakon Slijedi nam reforma turizma, evo što novi prijedlog zakona donosi Apsurdi prekrojenih jedinica - 1 Nove promjene Vladine škare podijelile izborne jedinice, građani nezadovoljni: "To je neobično i nema smisla, bedastoća!"

Uz zakon kojim se zabranjuje pušenje, s europskom regulativom usklađeni su i u Sabor poslani i prijedlozi zakona o javno privatnom partnerstvu (JPP) te izmjenama i dopunama zakona o javnoj nabavi, koji su dio Strategije o javnoj nabavi.

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec je pojasnio kako se zakonom o JPP-u uređuje javna dostupnost ugovora o javno-privatnom partnerstvu, olakšava procedura odobravanja projekata i nacrta ugovora o JPP-u, a jasno se definira i uloga Agencije za JPP. 

Izmjenama zakona o javnoj nabavi se pak implementiraju promjene iz nove direktive EU vezane uz to područje, a među ostalim, taj zakonski prijedlog predviđa i uvođenje tzv. antikorupcijske klauzule, odnosno pravila da osoba vezana uz naručitelja radova ne smije ni na koji način biti povezana s društvom koje se javlja na natječaj za javnu nabavu.

Među tzv. EU zakonskim prijedlozima koje je Vlada danas uputila Saboru su i izmjene i dopune zakona o osiguranju depozita, kojim se osigurana svota povećava sa 100 tisuća na 160 tisuća kuna, a uvodi se i osiguravanje depozita malih poduzetnika, ne samo građana. 

Ujedno, uvjet za nastup osiguranog slučaja više neće biti samo stečaj banke, već i odluka HNB-a o nedostupnosti depozita, a izmjenama je odobreno i da se sredstva iz fonda za osiguranje depozita, osim u hrvatske mogu ulagati i u vrijednosne papire EU i OECD-a.

Saboru je upućen i prijedlog Zakona o koncesijama, kojim se podiže transparentnost sustava koncesija te pravo na ravnopravnost u dobivanju koncesija. Pritom je ministar financija Ivan Šuker istaknuo da je od njegovog osnivanja u Registar ugovora o koncesijama upisano oko 5.800 ugovora, a da je naplata proračunskih prihoda po toj osnovi povećan za 153 posto.

Vlada je u saborsku proceduru uputila i uredbu o uključivanju organizacija u sustav upravljanja okolišem i neovisnog ocjenjivanja, koja će stupiti na snagu ulaskom Hrvatske u EU, uredbu o sprječavanju velikih nesreća koje uključuju opasne tvari, te uredbu o postupku utvrđivanja objedinjenih uvjeta zaštite okoliša. 

Njome se uređuje da se prilikom izdavanja građevinske dozvole za objekte koji su posebno osjetljivi za okoliš mora dobiti i okolišna dozvola, koja će vrijediti na razdoblje od pet godina, najavila je resorna ministrica Marina Matulović-Dropulić.

Također, Saboru su upućeni i prijedlog zakona o potvrđivanju Konvencije o kontaktima s djecom te prijedlog odluke o pokretanju postupka za potpisivanje Konvencije o nadležnosti, mjerodavnom pravu, priznanju, izvršenju i suradnji na području roditeljske odgovornosti i mjerama za zaštitu djece.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene