Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade

Plenković objavio dobre financijske vijesti za sve državne i javne službenike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je dala 13 amandmana na izmjene i dopune Ovršnog zakona, kojima je podnositelj Most. No, premijer Plenković ustvrdio je kako su izmjene tog zakona zajednički dogovarane ranije, dok je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao kako je ono što rade ministarstvo i Vlada važnije od samog prijedloga.

Premijer Andrej Plenković na počeku sjednice Vlade podijelio je, kako je naglasio, važnu informaciju: "Ove godine isplatit će se regres za korištenje godišnjeg odmora svim službenicima u javnim i državnim službama od 1250 kuna. Isplata kreće 14. srpnja ove godine."

Pročitajte i ovo Ministri - 4 U obilasku države HDZ-ovi ministri se rastrčali po cijeloj Hrvatskoj, ali tvrde da nisu u kampanji: "To su redovne aktivnosti" Napadi na medije - 1 Sjednica Vlade Plenković: "U dogovoru s Milanovićem danas predlažemo novog načelnika Glavnog stožera"

Kazao je i da su u srijedu izdane državne obveznice u iznosu od tri milijarde kuna s ročnošću od 15 godina i kamatu 3,25 posto te prinos od 3,30 posto.

"Riječ je o vrlo dobrim uvjetima – kupili su ih mirovinski fondovi i osiguravajuća društva. To je još jedan potez koji pokazuje da politička stabilnost ima refleksiju i na financijsku stabilnost", rekao je premijer. 

"Hrvatska neće provoditi arbitražnu presudu bez obzira na stav bilo koje države ili organizacije"

Kad je riječ o odnosima sa Slovenijom, Plenković je ustvrdio da je stav Hrvatske i dalje nepromijenjen. I nakon stava Europske komisije.

"Arbitražni proces za nas je kompromitiran krivnjom slovenske strane i arbitražnu odluku nećemo primjenjivati, bez obzira na stav bilo koje države ili organizacije. No kao zemlja koja Sloveniju smatra prijateljskom zemljom, bit ćemo 12. srpnja u Ljubljani gdje ćemo razgovarati sa slovenskim kolegama kako bismo nastavili razgovore o otvorenim pitanjima a ne o provedbi arbitražne presude", istaknuo je Plenković.

"Vican ima moju potporu u svemu što radi"

Plenković se osvrnuo i na sastanak koji je održao u vezi provedbe Strategije obrazovanja. Kazao je da se nastavlja rad na Akcijom planu te da predsjednica stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja Dijana Vican "uživa njegovu punu potporu u svemu što radi". Premijer je rekao i da očekuje da povjerenstvo do 8. rujna konsenzusom donese novi Akcijski plan.

"Očekujem maksimalnu koordinaciju ministrice, mog ureda i stručnog povjerenstva i inzistirat ću na suglasju oko tih važnih pitanja jer je to politika ove vlade", poručio je.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je danas da ne zna tko je autor Akcijskog plana.

Također, Ministarstvo obrazovanja objavilo je izmjene natječaja za članove Ekspertne radne skupine za provednu kurikularne reforme.

Vlada protiv poreza na imovinu banaka

Vlada se očitovala o prijedlogu zakona o posebnom porezu na imovinu kreditnih institucija koji su u saborsku proceduru uputili Klub zastupnika Živog zida i SNAGA-e. Predlažu uvođenje 0,64 posto poreza na imovinu banaka i drugih kreditnih institucija kako bi se poboljšala demografska slika Hrvatske. Vlada nije podržala prijedlog usprkos, kako je rekao ministar financija Zdravko Marić, dobroj namjeri. "Trebalo bi napraviti detaljnu analizu, a visina stope mogla bi biti destimulirajuća", pojasnio je.

O Mostovim prijedlozima i Ovršnom zakonu

Vlada je na Mostov prijedlog izmjena i dopuna Ovršnog zakona dala 13 amandmana koji su, kako je kazao Plenković, dogovoreni s predlagateljima pa se nada da će biti i prihvaćeni. I premijer i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković naglasili su kako su ovakve izmjene Ovršnog zakona dogovarane još prije, dok je Most bio u Vladi. 

Bošnjaković je kazao kako s ovim izmjenama žele da zakon bude još socijalno osjetljiviji i bolji kako bi se olakšala situacija za građane koji bi mogli doći na udar ovrhe.

"Ključne točke ovih izmjena zakona su da se neće moći provoditi ovrha na jedinoj nekretnini niti kada je vrijednost glavnice manja od 20.000 kuna. Vrlo precizno dajemo alat sudovima, ako je glavnica i veća, ali je narušena ravnopravnost ovrhovoditelja i ovršenika, sud će moći donijeti odluku da se takva ovrha na nekretnini brani. Oni koji ostanu bez nekretnine, propisujemo vrlo jasno kako će postupati centri za socijalnu skrb te im je zajamčen smještaj 18 mjeseci. Također, zaštićeni dio plaće i mirovine sa 2/3 dižemo na 3/4 pa će građanima ostajati više za život. Implementiramo važnu direktivu, a to je direktiva o europskom nalogu", pojasnio je Bošnjaković.

HAKOM postaje proračunski korisnik

Vlada je usvojila i prijedlog izmjena i dopuna Zakona o elektroničkim komunikacijama te prijedloga Zakona o pravobranitelju za djecu.

Petim izmjenama zakona o elektroničkim komunikacijama Vlada je predlažila da od 1. siječnja 2018. Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) postane proračunski korisnik.

Vlada je u saborsku proceduru uputila i prijedlog da se Hrvatska agencija za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata pripoji Agenciji za ugljikovodike. U ovoj godini to bi trebalo donijeti uštedu od 267 tisuća kuna, a u sljedeće dvije godine po 2,2 milijuna kuna.

Premijer Plenković najavio je i da će Vlada održati sjednicu 4. kolovoza u Kninu, dan uoči obljetnice akcije Oluja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene