Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ODRŽANA SJEDNICA VLADE

Plenković o obnovi i produžetku roka: "Očekujem intenzivan rad i dinamiku procesa"

Premijer Andrej Plenković okupio je ministre i ministrice na redovitoj sjednici Vlade u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Plenković se u uvodu osvrnuo na samit o klimatskoj krizi na kojem je bilo riječi o očuvanju mora i oceana te spomenuo i američki nosač Harry Truman koji je posjetio Hrvatsku nakon vojne vježbe.

Premijer se osvrnuo i na paket od 4,8 milijardi usvojen za ublažavanje posljedica poskupljenja energenata za građane.

"Pokazujemo spremnost Vlade da u ključnim i kriznim trenucima napravimo mudru i snažnu državnu intervenciju", rekao je i dodao: "Mjerama smo zaštitili naše sugrađene i ogroman dio gospodarstva, posebno male i mikro poduzetnike", kaže Plenković i navodi kako nam dolazi "horizontalna kriza" u koju su su svi uključeni. Zahvalio je svima koji su radili na tom paketu pomoći. 

"Predstavili smo ovaj tjedan veliki paket mjera za ublažavanje cijena, prije svega struje i plina, zaštitili smo sve naše sugrađane od poskupljenja i mislim da smo s ovim sveobuhvatnim paketom napravili vrlo kvalitetan i jasan okvir i koji će od 1. travnja ublažiti rast cijena", rekao je na početku sjednice Plenković i naglasio kako su limitirali rast cijena struje na 9,2 posto, a plina na najviše do 20 posto.

"U Saboru smo raspravili strategiju poljoprivrede. Mislim da je to jako dobro, dugo smo ga spremali", rekao je Plenković.

O obnovi: "Očekujem intenzivan rad"

Premijer se pohvalio i produženjem roka od godinu dana za korištenje sredstava EU za obnovu nakon potresa. 

"Još jednom sada, zajednička zadaća, apeliram na sve, ministar Horvat, ministar Fuchs, ministrica Obuljen, ministar Beroš, Grad Zagreb, naravno i širi napori na Banovini i ostali resori koji su uključeni… Očekujem intenzivan rad i dinamiku procesa obnove kako bismo ne samo iskoristili ova sredstva, nego angažirali i druge izvore i što prije osigurali da proces krene visokom i intenzivnijom dinamikom nego što je to bilo do sada", rekao je Plenković.

Ministar Medved izvijestio je o tijeku obnove na Banovini. Kaže kako je potpisano 27 izjava vlasnika o prihvaćanju gradnje zamjenskih kuća, potpisano je 30 ugovora za izgradnju zamjenske kuće. Uz potpisan ugovor s izvođačem za 30 kuća tehnikom montažne gradnje, potpisan je ugovor s izvođačem radova za izgradnju 30 zamjenskih kuća zidanom gradnjom. U ponedjeljak, 21. veljače potpisuje se treći govor po natječaju objavljenom 29. prosinca, što će ukupno iznositi 90 obiteljski kuća, rekao je Medved. Naveo je i da su do sada nekonstrukcijskom obnovom obnovljene 1503 obiteljske kuće, a za 958 su radovi u tijeku.

Plenković je istaknuo kako su neposredno prije sjednice potpisali ugovor za izgradnju autoceste A11 Lekenik-Sisak koja bi trebala biti gotova do kraja mandata ove Vlade. Projekt je vrijedan 280 milijuna kuna.

Manje novozaraženih, ali broj preminulih ne pada

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o epidemiološkoj situaciji. Kaže da je u Hrvatskoj pad novozaraženih oko 32 posto u odnosu na tjedan ranije. Ističe da pada i broj hospitaliziranih, no broj preminulih je postojan. Dodaje kako takve trendove bilježe i ostale države članice EU, posebno one s manjim brojem cijepljenih. 

Na bolničkom liječenju je 1837 pacijenata, a na respiratoru 128. "To je najmanje od druge polovine listopada prošle godine", naglasio je ministar.

Razina procijepljenosti još uvijek je nedovoljno visoka, dodao je, stoga se kreće s novim aktivnostima.

"Naglasak se stavlja na starije i nemoćne, posebno u onim općinama u kojima je obuhvat cijepljenih manje od 40 posto", rekao je.

Beroš ističe da većina preminulih nije bila cijepljena.

Vlada je prihvatila i paket pomoći za Afriku. Doniramo 550.000 doza cjepiva protiv koronavirusa. 

 

Ministar Grlić Radman na čelu Pregovaračke skupine za pristupanje OECD-u

Vlada je na sjednici u petak donijela odluku o uspostavi Pregovaračke skupine za pristupanje Hrvatske Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) na čijem će čelu, kao glavni pregovarač, biti ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Hrvatska je 25. siječnja primila pozivnicu za otvaranje pregovora s OECD-om, a proces pristupanja toj Organizaciji uključuje ocjenu spremnosti i sposobnosti države da prihvati sve pravne instrumente OECD-a.

Također, proces pristupanja uključuje i ocjenu politika i praksi države kandidatkinje u usporedbi s najboljim politikama i praksama OECD-a, sukladno s pristupnim planom koji će biti kreiran za Hrvatsku.

Zadaća Pregovaračke skupine je davanje prijedloga vezano za strateško usmjeravanje i koordinaciju suradnje Hrvatske s OECD-om s konačnim ciljem punopravnog članstva u toj Organizaciji.4

 

Prijedlozi zakona o stečajevima poslani u drugo čitanje u Saboru

Vlada je na sjednici u petak u saborsku proceduru uputila konačne prijedloge izmjena i dopuna četiri zakona - stečajnog zakona, o stečaju potrošača, o trgovačkim društvima i o sudskom registru, čime se oni usklađuju s europskim direktivama, a između ostalog i povećava učinkovitost postupaka.

Kako je izvijestio ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, konačnim prijedlozima Stečajnog zakona i Zakona o stečaju potrošača, u nacionalno zakonodavstvo se implementiraju direktive EU-a o okvirima za preventivno restrukturiranje, otpustu duga i zabranama te o mjerama za povećanje učinkovitosti postupaka koji se odnose na restrukturiranje, nesolventnost i otpust duga.

Tom implementacijom mijenjaju se uvjeti za imenovanje stečajnih upravitelja i način dodjele predmeta, definira se pitanje kontinuiranog stručnog usavršavanja stečajnih upravitelja, uvodi se kvalitetniji sustav nadzora, kao i rani sustav upozoravanja za trgovačka društva s poteškoćama, kako bi se na vrijeme savjetovali i pronašli način rješavanja financijskih poteškoća, rekao je Malenica.

Dodatno, uvode se i mehanizmi snažnije zaštite radnika u stečajnim postupcima, kako njihovo pravo na zdravstveno osiguranje ne bi bilo dovedeno u pitanje, napomenuo je ministar.

Također, izvijestio je Malenica, Državno odvjetništvo bit će ovlašteno prijaviti tražbine radnika te ih zastupati u stečajnom postupku po osnovi tražbina proračuna, zavoda ili fondova.

Kada je riječ o stečajevima potrošača, razdoblje provjere ponašanja za potrošače smanjuje se sa sadašnjih pet na tri godine. Paralelno s time, skraćuje se i razdoblje uskrate prava na oslobođenje od preostalih obveza, kada sud neće odraditi razdoblje provjere ponašanja s deset na šest, odnosno s pet na tri godine, kazao je Malenica.

Uz to, smanjuje se i iznos kada se potrošač smatra nesposobnim za plaćanje, s 30 na 20 tisuća kuna.

"Time smo eliminirali prazninu između redovnog stečaja potrošača i jednostavnog stečaja potrošača", napomenuo je Malenica.

Istaknuo je da će se predloženim izmjenama osigurati kvalitetnija provedba predstečajnih postupaka, stvorit će se pravni okvir za uspostavu efikasnog sustava ranog upozoravanja, osigurati veća zaštita prava radnika u stečaju te potrošačima omogućiti brže rješavanje financijskih problema, poručio je Malenica.

Kada je riječ o zakonu o trgovačkim društvima te onom o sudskom registru, nastavio je Malenica, tim konačnim prijedlozima u nacionalno zakonodavstvo impelementira se europska direktiva iz 2019. u pogledu upotrebe digitalnih alata i postupaka u pravu društava.

Promjene će omogućiti osnivanje svih vrsta trgovačkih društava i podružnica elektroničkim putem, elektroničku dostavu svih podataka i dokumenata sudskom registru (doregistracija), a također će se omogućiti da sustavu osnivanja na daljinu pristupe zakonski zastupnici i punomoćnici, kako bi se osigurala zaštita svih osoba koje komuniciraju s trgovačkim društvima i podružnicama i kako bi se spriječile prijevare i zloupotrebe.

Naime, istaknuo je Malenica, važno je da nadležna tijela mogu provjeriti može li osoba koja se imenuje direktorom obavljati tu dužnost. U tu svrhu, Ministarstvo pravosuđa i uprave ustrojit će i voditi evidenciju osoba koje ne mogu biti članovi uprava, a na temelju te evidencije uspostavit će se i sustav razmjene podataka o diskvalificiranim direktorima s državama članicama Europskog gospodarskog prostora.

U Hrvatski sabor Vlada je uputila i končani prijedlog izmjena i dopuna zakona Zakona o sudskom registru (EU) kojim će se upis u sudski registar dodatno digitalizirati i pojednostaviti, istaknuo je Malenica.

Za nabavu linearnog akceleratora KBC-u Zagreb 23,7 milijuna kuna

Vlada je na sjednici u petak donijela odluku o pribavljanju nefinancijske imovine Ministarstva zdravstva u iznosu od 23.668.750 kuna, nabavom linearnog akceleratora za potrebe Kliničkog bolničkog centra Zagreb, koja će se realizirati tijekom ove godine.

Ministarstvo zdravstva je radi provedbe EU projekta opremanja dnevnih bolnica/dnevnih kirurgija 20. studenoga 2020. sklopilo ugovor s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova EU te Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020. godine.

Njime su, istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš, Ministarstvu zdravstva dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 23,75 milijuna kuna za provedbu projekta kojem je cilj nabava visoko-sofisticirane opreme putem koje će se doprinijeti daljnjem razvoju funkcionalnosti dnevno-bolničkog te dnevno-kirurgijskog sustava u Hrvatskoj.

Ministarstvo je provelo otvoreni postupak javne nabave lineranog akceleratora za KBC Zagreb te je odabrana ponuda za sklapanje ugovora o javnoj nabavi u ukupnom iznosu 23,668 milijuna kuna, a kriterij za odabir ponude bio je ekonomski najpovoljnija ponuda, naveo je Beroš.

KBC-u Zagreb Vlada je dala i suglasnost za sklapanje ugovora o nabavi sustava za planiranje i onkološkog informacijskog sustava za potrebe radioterapije u iznosu od 6.637.500 kuna s PDV-om.

 

Produžen rok za obnovu: "Očekujem od svih resora da prionemo poslu sad"

Predsjednik Vlade Andrej Plenković zadovoljan se vratio u Zagreb iz Bruxellesa u kojem je dan ranije s predsjednicom Europske komisije (EK) Ursulom von der Leyen dogovorio produženje roka za korištenje sredstava EUSF za sanaciju šteta od potresa u Zagrebu do lipnja 2023.

''Sad to podrazumijeva intenziviranje rada - i ministra Horvata i ministra Beroša, Fuchsa, Obuljen-Koržinek. Velika je odgovornost i Grada Zagreba. Sredstava ima dovoljno. Očekujem od svih resora da prionemo poslu sad. Rasterećeni smo rokova koji su djelovali kao nepremostivi. Rješenje se uvijek nađe kad ima dobre volje i argumentacije'', istaknuo je premijer u izjavi za medije u četvrtak u Bruxellesu iz kojega se u petak vraća u Zagreb na redovitu sjednicu Vlade.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene