Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na snagu trebaju stupiti odmah

Udruga Glas poduzetnika komentirala Vladine mjere: ''Podržavamo ih, ali one su samo vatrogasne''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga Glas poduzetnika smatra da Vladine mjere za ublažavanje rasta cijena zbog poskupljenja energenata idu u dobrom smjeru, no dodaju da se s mjerama kasni. Apeliraju na Vladu mjere na snagu stupe odmah, a ne od travnja.

O mjerama Vlade za ublažavanje rasta cijena zbog poskupljenja energenata oglasila se i Udruga Glas Poduzetnika (UGP).

Iz UGP-a su zadovoljno što je prihvaćen prijedlog za smanjenje PDV-a na plin na 5 posto, ali i ostatkom paketa mjera, no smatraju da se s mjerama kasni. ''Ne vidimo također niti jedan razlog zašto mjere stupaju na snagu tek u travnju, do tada će mnogi poduzetnici zbog poskupljenja biti na koljenima. Predlažemo stupanje navedenih mjera na snagu odmah'', kaže UGP.

Pročitajte i ovo Vlada najavila paket mjera pomoći građanima Mjere pomoći I do 1200 kuna: Država dijeli jednokratnu pomoć umirovljenicima, doznajte čemu se možete nadati

Dodaju da poduzetnici već osjećaju poskupljenja, a poskupjelo je gotovo sve - hrana, građevinskih materijal, cijena rada.

''Poduzetništvo je već na udaru, te ako se prvenstveno njima ne pripomogne, inflacija će jako rasti što će u konačnici dovesti do toga da će ispaštati cijelo hrvatsko gospodarstvo.

Treba napomenuti kako su u Hrvatskoj cijene energenata za poduzetnike i građanstvo ogromne, a na štetu gospodarstva, što je u potpunosti suludo. UGP traži istu tarifu za sve jer je naš jedini izlaz kao društva upravo razvoj poduzetništva i to prvenstveno malog i srednjeg, uz jake i jasne reforme koje UGP zaziva od prvog dana'', dodaju. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković VLADINE MJERE POMOĆI Niži PDV na plin, hranu, uloške...: ''Da nema Vladinih mjera, struja bi poskupjela 23 posto, a plin 79 posto''

Osvrnuli su se i na mjere koje se odnose na električnu energiju.

''Na sjednici su predstavljene potpore za poduzetnike koje će se odnositi na mikro, male i srednje poduzetnike s prosječnom godišnjom potrošnjom do 10 GWh te će iznositi 15 lipa po kWh, a poduzetnici će se moći prijaviti za potporu kroz aplikaciju HAMAG-BICRO.

Također, rečeno je kako će trajno smanjenje stope PDV-a na plin i toplinsku energiju ići s 25% na 13%, te s 25% na 5% samo za plin koje će trajati od 1. travnja 2022. godine do 31. ožujka 2023. godine. Osim PDV-a na plin, smatramo da se i PDV na struju treba smanjiti s 13% na 5%.

Želimo naglasiti kako je nužno povećati iznos od 15 lipa po kWh jer će ova mjera djelomično pomoći onima koji dobiju povećani račun. Udrugu Glas poduzetnika zanima koja je konkretna mjera za plin budući da je smanjanje PDV-a prolazna stavka te će pomoći samo paušalnim obrtnicima. Kako bi se izbjegla velika šteta na teret poduzetnika, u mjerama je bilo potrebno ograničiti cijenu plina na 0,382 kn/kWh'', poručuju.

Vatrogasne mjere

Predsjednik udruge Hrvoje Bujas dodaje da podržavaju mjere, no ''nažalost uvijek i samo vatrogasne, ono što tražimo su ključne reforme kako bismo kao društvo napravili iskorak''.

''Držimo i da su nam potrebni novi modeli energetske politike za građanstvo i za poduzetnike, što znači ujednačavanje cijene za jedne i druge. Zašto bi poduzetnici uvijek trebali nositi sav teret društva? Želimo napokon i tu temu staviti na stol'', zaključio je Bujas.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene