Obavijesti Video Pretražite Navigacija
dioničarski zajam

Vlada ide u dokapitalizaciju HEP-a: "Poruka je jasna. Neće biti nikakve privatizacije"

Andrej Plenković
Andrej Plenković Foto: Goran Mehkek
Andrej Plenković najavio je da će Vlada na sjednici donijeti odluku o dokapitalizaciji, odnosno davanju dioničarskog zajma HEP-u.

Na sjednici Vlade u četvrtak bit će donesena odluka o dokapitalizaciji HEP-a, tj. daje se dioničarski zajam HEP-u, najavio je u emisiji Hrvatskog radija A sada Vlada premijer Andrej Plenković, koji dodaje da se predviđa "cijeli kalendar dokapitalizacije".

Pojasnio je kako se najprije ide s 400 milijuna eura dioničarskog zajma, a potom s još 500 milijuna eura, koji se odnosi na dokapitalizaciju. Cijeli se proces vodi uz komunikaciju s Europskom komisijom.

Pročitajte i ovo Krešimir Sever Sindikalist Krešimir Sever Je li Vladin paket pomoći dovoljan? "Cijene hrane divljaju i dalje"

"Poruka koja je jasna - HEP kao glavna nacionalna energetska kompanija ostat će i dalje snažna, stabilna, u stopostotnom državnom vlasništvu. Bez ikakve privatizacije", naglasio je premijer te dodao kako Vlada već duže vrijeme regulira i cijenu plina i struje, i za građane i za sve institucije te gospodarske subjekte.

Pročitajte i ovo Ilustracija PAKET POMOĆI Što sve donose Vladine mjere i tko će dobiti pomoć? "Ide se na zamrzavanje cijena nekih proizvoda"

"To je bio državni intervencionizam u trenutku kad je gospodarstvu mogla pomoći jedino država. Intervencija je bila sveobuhvatna, snažna i pravovremena. Efekti toga su da danas imamo najveći mogući broj zaposlenih i najmanji broj nezaposlenih. Uspjeli smo u 2022. ostvariti gospodarski rast od 6,3 posto, zadržati kreditni rejting, imati rekordnu turističku sezonu, ući u Schengen i eurozonu te zaustaviti trend rasta inflacije", dodao je.

Potvrdio je da građani i poduzetnici mogu biti sigurni da će Vlada i dalje pomagati - mjere za plin su godinu dana, mjere za struju do 30. rujna, a nakon toga procijenit će se situacija.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene