Vlada i sindikati potpisat će u ponedjeljak dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za javne službe odnosno Kolektivnom ugovoru (KU) za državne službe, kojim se regulira povećanje osnovice plaća i drugih materijalnih prava u ovoj i idućoj godini.

Galerija Postignut dogovor Vlade i sindikata - 1 Postignut dogovor Vlade i sindikata - 2 Postignut dogovor Vlade i sindikata - 3 +1 Postignut dogovor Vlade i sindikata - 4

No, referendum je prošao za dlaku. U Sindikatu hrvatskih učitelja "za" je glasovalo 50,77 posto članova, dok je Sindikat zaposlenih u srednjim školama prihvatio ponudu s 52 posto glasova "za". Uz njih, prihvatili su i sindikati zaposlenih u zdravstvu, zdravstvenom osiguranju, kulturi i socijalnoj skrbi.

"Nema tu ni dobitnika ni gubitnika. U ovom slučaju, mogao bih reći da smo više mi izgubili sindikati nego Vlada, ali, evo, situacija je takva kakva je. Jest da se napravio pomak od početka do sada u pregovorima. Sigurno je značajan pomak napravljen. Mi smo odlučili taj pomak prihvatiti i na taj način smo se i odlučili i sutra ćemo potpisati s obzirom da je većina sindikata prihvatila tu ponudu", rekao je Stjepan Topolnjak, predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

Vlada je sindikatima javnih i državnih službi ponudila povećanje osnovice za šest posto od 1. listopada ove i dva posto od 1. travnja iduće godine. Također je predviđeno povećanje božićnice s 1500 na 1750 kuna, regresa za 2023. godinu s 1500 na 1750 kuna, dara za djecu sa 600 na 754 kune te početak pregovora o novom povećanju osnovice plaće u idućoj godini najkasnije u trećem tjednu rujna.

Do potpisivanja dodatka TKU-a i KU-a dolazi nakon što se sindikalno članstvo devet od 11 sindikata koji su sudjelovali u pregovorima izjasnilo za prihvaćanje Vladine ponude.

Andrej Plenković sa sindikatima Sindikati prihvatili ponudu Vlade, ništa od velikog štrajka: "Očuvali smo snagu za borbe koje nam tek predstoje"

Premijer Andrej Plenković Dnevnik Nove TV doznaje: Još jedan sindikat odbio Vladinu ponudu, čeka li nas štrajk?

Pozitivnim izjašnjavanjem devet sindikata ispunjeni su uvjeti za potpisivanja dodatka jer su "za" Vladinu ponudu bili sindikati koji imaju više od 50 posto od ukupnog broja članova svih sindikata koji su sudjelovali u pregovorima te sindikati iz najmanje tri od pet područja za koja se pregovaralo.

Vlada će na sjednici u ponedjeljak donijeti i formalnu odluku kojom će nadležnog ministra Marina Piletića ovlastiti za potpisivanje ugovora.

Prema informaciji iz Vlade, potpisivanje će biti održano u Banskim dvorima u 15 sati.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju