Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada i sindikati javnih i državnih službi niti na današnjem sastanku nisu se dogovorili oko Vladina prijedloga za šest postotno smanjenje plaća, pa je novi sastanak zakazan za ponedjeljak kada sindikati trebaju odgovoriti na Vladin konačni prijedlog koji im je ponuđen danas.


Čelnici 15 sindikata javnih i državnih službi trebaju preko vikenda odlučiti hoće li ipak prihvatiti prijedlog kojim se osnovica za plaće 240.000 korisnika državnog proračuna vraća na razinu iz 2008. godine. Vlada im u novom sporazumu nudi da će pregovore o ponovnom rastu plaća započeti kada realni BDP počne rasti na međugodišnjoj razini više od dva posto u dva uzastopna tromjesečja. Od službene objave podataka o rastu realnog BDP-a primjenjivala bi se osnovica za plaće iz siječnja ove godine, dakle opet uvećana za šest posto.

Vezani članci Slika nije dostupna Milanović učiteljima: Ispričavam se što će vam plaće biti manje! Slika nije dostupna Milanović poručio sindikatima: Prespavajte i prihvatite prijedlog!

Vlada se u novom prijedlogu obvezuje da nakon smanjenja plaća za šest posto do kraja ove godine više neće smanjivati plaće javnih i državnih službenika. Također se navodi da će Vlada i sindikati do kraja rujna usuglasiti način usklađivanja plaća u javnom sektoru, nakon komparativne analize plaća u okviru koje će se izraditi posebna analiza cijene rada.

To je Vladin konačni prijedlog, a zadnji rok za sindikalni odgovor je ponedjeljak jer moramo završiti rebalans proračuna, izjavila je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor nakon četverosatnih pregovora sa sindikalcima. Vlada nastoji napraviti rebalans proračuna koji će biti održiv i jamčiti plaće i radna mjesta u javnim i državnim službama, dodala je Kosor naglasivši kako to više nije samo borba za osnovicu već i borba za radna mjesta.

Kosor nije željela odgovoriti na upit hoće li Vlada, ako sindikati ne prihvate njezinu ponudu, otkazati kolektivne ugovore i sporazume kojima je osiguran šest postotni rast plaća, rekavši da će se to 'vidjeti u ponedjeljak', nakon novog sastanka sa sindikalcima. Sindikati su dosad odbijali Vladine prijedloge za smanjenje plaća ističući kako je to neprihvatljivo bez utvrđivanja iznosa i rokova kada će javnim i državnim službenicima ta sredstva biti vraćena. Također su tražili utvrđivanje cijene rada, kako bi se uklonilo zaostajanje plaća u javnim i državnim službama za plaćama u privredi.