Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podržat će promjene Ustava

'Vlada Hrvatsku vodi u konflikt s Europom, HDZ u tome ne želi sudjelovati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HDZ je sklon podržati inicijativu za promjenu Ustava, ali to ne želi povezivati s 'Lex Perkovićem' kojim, kako kaže Gordan Jandroković, Vlada Hrvatsku vodi u konflikt s Europom.

Saborski zastupnik HDZ-a Gordan Jandroković rekao je danas da će ta stranka podržati promjene Ustava ukoliko one idu u smjeru da nema zastare za one koji su činili politička ubojstva za vrijeme komunističkog razdoblja, ali to neće povezivati s promjenama Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s članicama EU.

Pročitajte i ovo HDZ prozvao Peđu Grbina preko Facebooka Izbori su za tjedan dana HDZ prozvao Grbina: "Abdicirao je, a sada se hoće sučeljavati" Gordan Jandroković Parlamentarni izbori 2024. Jandroković stao uz biskupe i objavio da je Google pogriješio: Oglasio se tehnološki div

>> O 'Lex Perkoviću' još traju konzultacije u najširem smislu

"HDZ i dalje poziva Vladu da odustane od promjena u zakonu koji se odnosi na europski uhidbeni nalog. I dalje čvrsto stojimo na stanovištu da treba ostati zakon iz 2010.", rekao je Jandroković novinarima u Hrvatskom saboru upitan o inicijativi za izmjenom Ustava, po kojoj zastara ne bi vrijedila za politička ubojstva počinjena na teritoriju Republike Hrvatske i drugih zemalja. Smatra da ta inicijativa predstavlja još jedan pokušaj SDP-a da napravi zbrku i odgovornost sa sebe pokuša prebaciti na drugog.

Jandroković drži da, ukoliko Vlada usvoji sadašnji prijedlog zakona, to Hrvatsku vodi u konflikt ne samo na domaćoj političkoj sceni, već i s Europskom komisijom i nekim zemljama članicama EU. Naglasio je kako HDZ u tome ne želi sudjelovati.

"Ako Vlada želi taj zakon napraviti onakvim kakvim to traži Europska komisija, što je stav HDZ-a i opozicije, neka povuku taj zakon i neka se ne igraju", kazao je Jandroković.

Upitan na koji način EU može kazniti Hrvatsku ukoliko donese takav zakon, bivši ministar vanjskih poslova smatra kako će se "pokrenuti mehanizmi koji će na kraju natjerati da se vratimo na ono što danas sugeriraju iz Europske komisije i što je pozicija svih osim vladajuće većine u Saboru".

Ocijenio je kako usvajanjem ovakvog zakona Hrvatska ulazi u politički i pravni konflikt i s Europskom komisijom i pojedinim zemljama EU, što se vidi po nedolasku njemačke kancelarke Angele Merkel u Hrvatsku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene