Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počele konzultacije

VIDEO Šišljagić s premijerom o Ustavu: Još ćemo razgovarati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Banskim je dvorima na konzultacijama oko ustavnih promjena bio HDSSB-ovac Vladimir Šišljagić, koji je premijeru Zoranu Milanoviću iznio svoje prijedloge, no na njih još nije dobio decidirani odgovor.

U Vladi je večeras održan prvi krug konzultacija premijera Zorana Milanovića s predstavnicima parlamentarnih stranaka o ustavnim promjenama.

Pročitajte i ovo Tonino Picula, zastupnik u EU parlamentu Kriva taktika Picula otvoreno o Milanovićevoj sudbini: "Potrebna je promjena na Pantovčaku" Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a Sastavljanje Vlade Pupovac čeka razvoj pregovora s DP-om: "Manjine idu zajedno. Nema cijepanja na podobne i nepodobne"

Zasad je u Banskim dvorima bio predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić, koji je po okončanju sastanka kazao da je ovo bio tek prvi krug razgovora te da nastavak očekuje sljedeći tjedan. On je iz razgovora s premijerom zaključio da bi se same ustavne promjene na dnevnom redu Sabora mogle naći također sljedeći tjedan.

Dodao je kako se premijer još nije očitovao o HDSSB-ovim prijedlozima kada je Ustav u pitanju, ali da to na ovome sastanku nije ni očekivao.

'Konačnih dogovora nije bilo, naprosto sam ja iznio svoja stajališta vezano za prijedlog HDSSB-a oko promjena Ustava. (...) Ostavili smo vrijeme za promisliti o tome i vidjeti je li premijer sa suradnicima može prihvatiti ono što je HDSSB predložio. Nije mi ostavio dojam da je spreman prihvatiti, ali ni dojam da je apriori protiv, morate razumjeti da je to naprosto prvi razgovor. Nisam ni čekivao decidiran odgovor', kazao je novinarima Šišljagić.

>> Pokrenut postupak za ustavne promjene!

Prijedlogom ustavnih promjena predviđa se onemogućavanje zastarijevanja svih teških ubojstava.

HDSSB-ov saborski zastupnik Josip Salapić ranije danas kazao je da je stav njegove stranke da 'Ustav treba biti čvrst i da ga ne treba mijenjati zbog dnevnopolitičkih potreba'.

'Očekujemo da će premijer na konzultacije pozvati i druge klubove, jer nije dobro da se unaprijed računa da će neki oporbeni klubovi biti samo brojka potrebna za izglasavanje ustavnih promjena', dodao je, ponavljajući da je HDSSB u načelu za predložene promjene, ali ističući kako to nije ni jedini, ni najveći problem u Ustavu.

Najavio je da će HDSSB predložiti novu podjelu Hrvatske na pet regija, uz drugačiji broj županija i općina te drugačiju preraspodjelu poreznih prihoda.

HDZ nije pozvan na konzultacije

Na konzultacije u Vladu HDZ nije pozvan, a saborski zastupnik te stranke Gordan Jandroković i ne očekuje da će se to dogoditi. 'Kao što je i očekivano, rasprava se vodi s onima s kojima bi SDP možda mogao nešto istrgovati', rekao je Jandroković, prozivajući vladajuće za netransparentnu i nedemokratsku proceduru ustavnih promjena.

'Očito je da ih nešto jako žulja i da im se jako žuri, a jedini razlog je da se onemogući izručenje osoba osumnjičenih za komunistička ubojstva', ustvrdio je Jandroković.

Ponovio je da HDZ traži da prije ustavnih promjena na snagu stupi izmijenjeni Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s članicama EU, po kojemu će se od 1. siječnja iduće godine ukinuti ograničenje primjene europskoga uhidbenog naloga na zločine počinjene nakon 7. kolovoza 2002. godine. 'Tražimo da te izmjene stupe na snagu, kako bi se omogućilo da sud odluči o izručenju, a nakon toga smo spremni razgovarati o ustavnim promjenama', poručio je Jandroković.

Ni Laburisti još nisu pozvani

Ni laburist Dragutin Lesar još nije pozvan na konzultacije u Vladu, a kazao je i kako 'nakon svega, ništa ne očekuje'.

Podsjetio je da je na Odboru za Ustav ljetos bio suzdržan oko SDP-ova prijedloga da se Ustavom ukine zastara za politički motivirana ubojstva.

'Kad je već pokrenut proces ustavnih promjena, ravnopravno s tim trebalo bi razmotriti promjenu dijela Ustava koji se odnosi na referendumsko odlučivanje. U paketu s ustavnim promjenama, trebalo bi donijeti i novi zakon o referendumu te izmijeniti Zakon o Ustavnom sudu, kako bi se vidjela cjelina, bez obzira raspisuje li referendum Sabor ili se raspisuje na zahtjev građana', rekao je Lesar.

Ponovio je da Laburisti neće pristati na izmjene Ustava koje bi se odnosile samo na zastarijevanje teških ubojstava.

Pupovac: Mi se već konzultiramo

Milorad Pupovac (SDSS) kazao je kako se njegova stranka već konzultira oko ustavnih promjena, s vladajućim i drugim klubovima koji bi mogli utjecati na njihovo donošenje.

Iako je prije ljeta bio protiv SDP-ova prijedloga da se Ustavom ukine zastara za politički motivirana ubojstva, Pupovac podržava Vladin prijedlog da se ukine zastara za sva teška ubojstva. 'Od ljeta do danas dosta se toga promijenilo, prije svega način na koji se pristupa ustavnim promjenama i sam sadržaj promjena', rekao je Pupovac.

Uz predložene promjene, SDSS je zainteresiran da se rasprave i druga pitanja, poput referenduma i nekih drugih tema, o kojima Pupovac još nije želio govoriti.

Kosor ustavne promjene načelno podržava

Nezavisna zastupnica Jadranka Kosor načelno podržava ustavne promjene, a očekuje da će ih podržati i njezine kolege iz kluba, HGS-ovi Željko Kerum i Nevenka Bečić, no predložit će i da se skrati stanka u zasjedanju Sabora, koja po važećem Ustavu traje dva mjeseca. (D.M./M.B./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene