Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijer Plenković:

DORH dobio 5 mil. kuna za Agrokor: "Želimo da se rasvijetli situacija i ako treba podnesu kaznene prijave"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je odobrila DORH-u pet milijuna kuna za istragu je li bilo kriminalnih radniji u Agrokoru. Usvojen je i prijedlog zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom.

Iz proračunske pričuve Državnom odvjetništvu RH (DORH) Vlada je, na njihov zahtjev, odobrila pet milijuna kuna za troškove i rad županijskih državnih odvjetnika odnosno za angažmana financijskih  stručnjaka i vještaka u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja u predmetu vezanom uz moguće nezakonitosti u Agrokoru.

"Ovime vrlo jasno pokazujemo da je Vladi u interesu na zakonit i institucionalan način pomoći nadležnim institucijama da do kraja rasvijetle sva zbivanja u Agrokoru i ako treba pokrenu odgovarajuće kaznene postupke. Danas sam imao sam sastanak s izvanrednim povjerenikom za Agrokor Antom Ramljakom koji me izvijestio o prvih mjesec dana rada nove uprave. Važno je da su poduzete sve zakonom predviđene mjere kako bi se normalizirala situacija u Agrokoru. Od sredstava u proteklom razdoblju, od prihoda rada same kompanije, osigurane su plaće za svibanj, nastavljaju se pripreme za turističku sezonu koja je osobito važna, nastavljaju se i razgovori s bankama kako bi se osigurala svježa likvidnost za poslovanje kompanije, dostavljačima se plaća, a u kompaniji je angažirana jedna od četiri ključne revizorske kuće, PricewaterhouseCoopers, koja nije imala nikakve veze s poslovanjem kompanije ranije i daje svježi pogled na financijska izvješća i poslovne knjige. Rezultati revizije će sigurno biti korisni i DORH-u", rekao je Plenković.

Pročitajte i ovo Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Više od milijardu eura za nove moćne čuvare neba Andrej Plenković, Ivan Penava Iz minute u minutu Je li HDZ blizu dogovora s DP-om? Grbin otkrio tko mu je sve dao podršku, analitičar o Milanoviću: "Napravio je grešku"

"Smirili smo situaciju koja nam je prijetila na najbolji mogući način. Proces restrukturiranja se nastavlja, informacije koje sam dobio od gospodina Ramljaka su ohrabrujuće. Uz punu neovisnost važno je da DORH i policija nastave svoje aktivnosti dovedu do raščišćavanja situacije u Agrokoru", poručio je premijer.

Ukidanje nepoštenih trgovačkih praksi

Vlada je usvojila prijedlog Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom.

"Riječ je o izrazito važnom zakonu, to je problem o kojem smo govorili proteklih mjeseci. Nije Hrvatska jedina zemlja u kojoj se problem pojavio", kazao je premijer Plenković.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao je da se u Hrvatskoj o zakonu priča pet godina, a 22 zemlje EU ga primjenjuju.

Svrha zakona je urediti tržište i sankcionirati pojavu nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom čijim se nametanjem iskorištava značajna tržišna snaga otkupljivača ili prerađivača te trgovaca u odnosu na njihove dobavljače.

Tako se zakonskim prijedlogom trgovcima čiji godišnji prihodi prelaze 100 milijuna kuna zabranjuje korištenje pozicije kojom proizvođačima nameću različite ugovorne kazne. Pod istim monitoringom će biti i ostali u lancu opskrbe hranom, odnosno veliki otkupljivači i prerađivači s više od 50 milijuna kuna godišnjih prihoda.

Ovakav način definiranja značajne tržišne snage znači kako će se zakon odnositi na gotovo 95 posto sektora trgovine poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, istaknuo je Tolušić.

"Rekli smo da će kriza u najvećoj hrvatskoj kompaniji bit će transformativni trenutak u hrvatskom gospodarstvu", rekao je Plenković.

Lista zabranjenih trgovačkih praksi

Na listu pojavnosti zabranjenih nepoštenih trgovačkih praksi uvršteno je ukupno 25 različitih novčanih i drugih oblika naknada koje trgovci ili prerađivači zaračunavaju proizvođačima da bi otkupili njihove proizvode ili ih stavili na svoje na police.

Pri tome, namjera je zakona sankcionirati nepropisno ili nepošteno prebacivanje troškova ili poduzetničkih rizika na drugu stranu, zahtijevanje naknade za usluge koje nisu pružene odnosno koje su pružene iako nisu ugovorene između ugovornih strana, jednostrane izmjene ugovorenih uvjeta od strane otkupljivača i prerađivača ili trgovca, kao i mogućnost raskida ugovora s dobavljačima od strane otkupljivača, prerađivača ili trgovca bez otkaznog roka, odnosno uz neprimjereno kratak otkazni rok, kao i jednostrana izmjena ugovorenih uvjeta, i sl.

Prijedlog zakona regulira i zabranu prodaje finalnog proizvoda ispod cijene koštanja u proizvodnji uključujući i troškove poreza na dodanu vrijednost.

Provedbu zakona i određivanje kazni nadzirat će Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), a utvrdi li da je trgovac koristio dominantan položaj i nepošteno se ponašao prema dobavljaču, moći će propisati kazne do 3 milijuna kuna za pravne, odnosno do milijun kuna za fizičke osobe po nepoštenom postupku, odnosno u slučaju ponavljanja nepoštene prakse do najviše 5 posto vrijednosti ukupnog prihoda prijavljenog u godišnjem financijskom izvješću za prethodnu godinu.

Novi ministri nakon lokalnih izbora

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade napomenuo je da je nakon izbora novog predsjednika Sabora nastavak zasjedanja Sabora odgođen do okončanja lokalnih izbora. "Tada ćemo predstaviti nove ministre", rekao je Plenković

"Vlada se u ovo predizborno vrijeme treba koncentrirati na provođenje programa Vlade RH", rekao je premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade.

Ramljak donio Plenkoviću izvješće o Agrokoru

Prije sjednice Vlade u Banske dvore stigao je Ante Ramljak, povjerenik za Agrokor, koji je, kako je rekao novinarima, dao premijeru Plenkoviću izvješće o aktualnoj situaciji u koncernu. Kazao je i da situacija u Agrokoru nije zabrinjavajuća te da očekuje da će koncern dobiti kredit potreban za poslovanje u iduća dva do tri tjedna.

Na pitanje što stoji u izvješću, Ramljak je odgovorio da vjeruje da će premijer reći nešto više na početku sjednice Vlade.

Za javne ceste u idućem razdoblju 17 milijardi kuna

Programom građenja i održavanja javnih cesta za razdoblje od 2107. do 2020. godine, koji je Vlada usvojila na sjednici u četvrtak, predviđena su ukupna ulaganja od 17 milijardi kuna za poboljšanje razine kvalitete održavanja postojeće mreže cesta i gradnju novih prometnica.

"Ukupna ulaganja planirana su u iznosu od 17 milijardi kuna, od toga se 28,05 posto odnosi na autoceste, 55,18 posto na državne ceste, a 16,76 posto na ulaganja u mrežu županijskih i lokalnih cesta", naveo je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Ukupna ulaganja u mrežu autocesta predviđena su u iznosu 4,7 milijardi kuna, od čega milijarda kuna za redovno održavanje, 1,1 milijarda kuna za poboljšanje i obnovu, a za investicije u izgradnju autocesta 2,5 milijarde kuna.

U državne ceste uložit će se 9,4 milijardi kuna, a najviše za izgradnju novih - 5,7 milijardi kuna. U najvećem dijelu ta će se izgradnja sufinancirati iz sredstava EU fondova, dok će se sredstva iz trošarina za gorivo najvećim dijelom koristiti za financiranje projekata poboljšanja i obnove postojeće mreže državnih cesta, naveo je ministar.

Za županijske i lokalne ceste predviđeno je ulaganje od 2,8 milijardi kuna, a najvećim dijelom ovisit će o prihodima ostvarenima prilikom registracije vozila, iz naknade za ceste.

Butković: RH ima kvalitetnu cestovnu mrežu, prema EU standardima

Hrvatska u ovom trenutku ima kvalitetnu cestovnu mrežu koja udovoljava većini prometnih potreba, a mreža državnih ceste je također sveobuhvatna i u dobrom stanju, prema EU standardima, kazao je Butković

"Stoga će se glavne investicije u mrežu državnih cesta u ovom programskom razdoblju usmjeriti na najveći projekt cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom- Pelješki most sa spojnim cestama i novom pelješkom cestom s obilaznicom Stona, pri čemu će se iskoristiti značajna sredstva iz EU fondova predviđena za te aktivnosti", istaknuo je.

Vlada je Novalji dala suglasnost za 12-godišnji kredit od 6 milijuna kuna kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) za financiranje kapitalnog projekta izgradnje Kulturnog centra Gozdenica, Županji je, pak, dana suglasnost za podizanje 6-godišnjeg kredita od 3,5 milijuna kuna kod Hrvatske poštanske banke, za financiranje radova na cestovnoj infrastrukturi.

Zaključujući sjednicu, premijer Andrej Plenković izvijestio je da će ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved biti njegov izaslanika u subotu na obilježavanju žrtava bleiburške tragedije. "Ja vam na tome zahvaljujem", dodao je Plenković.

Dinko Čutura na čelu Državnog arhiva

Povučeno je ovlaštenje državnom službeniku Sandru Mustafagiću za obavljanje poslova glavnog tajnika Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Vlada je ovlastila državnu službenicu Dijanu Matić za obavljanje tih poslova.
Vršiteljem dužnosti direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, na prijedlog Upravnog odbora Fonda, imenovan je Ljubomir Majdandžić, do imenovanja direktora na temelju provedenog javnog natječaja, a najduže do godinu dana.

Vlada je razriješila vršitelja dužnosti ravnatelja Hrvatskog državnog arhiva Marija Stipančevića, te je novim ravnateljem, temeljem provedenog postupka po raspisanom natječaju, imenovala Dinka Čuturu.

Skupštini društva HŽ – Cargo d.o.o., Vlada je predložila opoziv dosadašnjeg predsjednika Uprave Danijela Krakića i člana Uprave Alena Ambrinca. Za novog predsjednika Uprave društva HŽ – Cargo d.o.o., a najdulje na vrijeme od šest mjeseci, Vlada Skupštini društva predlaže imenovanje Željka Pokrovca.

Vlada je Skupštini društva HŽ – Putnički prijevoz d.o.o., predložila opoziv dosadašnjeg direktora Roberta Frdelje te imenovanje Željka Ukića za novog člana Uprave - direktora društva HŽ – Putnički prijevoz d.o.o., a najdulje na vrijeme od šest mjeseci.

Skupštini društva Plovput d.o.o., Vlada Republike Hrvatske predlaže opoziv dosadašnjih članova Nadzornog odbora društva Stipe Krželja i Rade Bobanca, te imenovanje dijela članova Nadzornog odbora društva, i to Ante Bašića i Marije Pelivan, najviše na vrijeme od šest mjeseci. (N.C./Hina)

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene