Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''nedopustiva usporedba''

Plenković oštro o Pupovcu: ''Mi smo zemlja koja je riješila sve svoje zadaće. To je Hrvatska 2019., a ne faktor nestabilnosti''

Andrej Plenković na sjednici Vlade (Foto: Dnevnik.hr)
Andrej Plenković na sjednici Vlade (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Andrej Plenković na sjednici Vlade (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Premijer Andrej Plenković se na sjednici Vlade osvrnuo na posljednje napade na pripadnike nacionalnih manjina u Uzdolju i Viškvu, a komentirao je i izjavu Milorada Pupovca da je Hrvatska faktor nestabilnosti u Europi. Vlada je na sjednici prihvatila Izvješće o provedenoj provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa birača i zakonitosti postupka prikupljanja potpisa Građanske inicijative "67 je previše''.

Plenković je na početku sjednice komentirao i izjavu Milorada Pupovaca koji je kazao da je Hrvatska faktor nestabilnosti u Europi. ''Odbacujem tezu o Hrvatskoj kao faktoru nestabilnosti u Europi. Mi smo zemlja koja je riješila sve svoje zadaće – i neovisnost i demokraciju i članstvo u EU i NATO savezu i zemlja koja gradi društvo u kojem se svi trebaju osjećati sigurno. To je hrvatska 2019., a ne faktor nestabilnosti'', rekao je premijer.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković Tražio deportaciju Plenković o zatvorenim hrvatskim navijačima: "Nije realno da su svi jednako odgovorni za nered" Sjednica Vlade sjednica vlade Plenković progovorio o plaćama državnih službenika te otkrio velike promjene

Plenković je rekao i da je nedopustiva Pupovčeva usporedba Hrvatske s NDH. ''Uspoređivati današnju modernu hrvatsku s NDH je nedopustivo. Moderna i samostalna Hrvatska nema veze s NDH. Ona je utemeljana na Domovinskom ratu i stasala je na hrabrosti branitelja i svih koji su dali život za nju. To su temelji moderne Hrvatske'', rekao je i dodao da je Hrvatska snažna europska zemlja.

Osudio sve napade proteklih dana

Premijer se osvrnuo i na pitanje nasilja koje je postalo sve češće u Hrvatskoj. Još jednom je u ime Vlade osudio sve napade koje su se dogodili, pogotovo one na pripadnike nacionalne manjine u Uzdolju i Viškovu. Istaknuo je da su počinitelji pronađeni te da sustav dobro funkcionira. ''To su djela individualnih osoba, a ne politike ili klime u društvu. To su djela za koja će konkretne osobe odgovarati. To želim podrctati u ime Vlade''. 

Dodao je da Vlada radi na uključivosti svih manjina u Hrvatskoj te da se štite njihova prava kako bi se svi pripadnici manjina u Hrvatskoj osjećali sigurno. ''To je jedno od temeljnih načela od kojih nećemo odustati'', kazao je premijer.

Kazao je da se mora raditi na toleranciji u društvu i priznao da postoje političke stranke koje svoju snagu grade na potenciranju napetosti. ''To nije politika Vlade. Naša politika je izgradnja dobrih međususjedskih odnosa i rješavanje svih otvorenih pitanja'', kazao je premijer.

''Rast veći nego u EU''

Andrej Plenković je na sjednici Vlade komentirao i rast BDP-a rekavši da ''već 20 kvartala bilježimo rast''. Premijer se nada da će i treće tromjesečje biti pozitivno. ''Ovaj rast je veći nego u Europskoj uniji'', istaknuo je premijer.

Na dnevnom redu Vlade bilo je i Izvješće o provedenoj provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa birača i zakonitosti postupka prikupljanja potpisa iz Zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma Građanske inicijative "67 je previše“ o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju.

Sindikalna inicijativa "67 je previše" prikupila je 748.624 potpisa za referendum kojim traže promjenu uvjeta za odlazak u mirovinu, a Vlada je zaključila da je od tog broja vjerodostojno 708.713 potpisa. Vlada je Izvješće prihvatila te ga šalje u daljnju proceduru.

Suglasnot za kredite

Vlada je dala suglasnost Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) za zaduženje u iznosu od 1,2 milijarde kuna putem izdanja korporativne obveznice, dok je Hrvatskim autocestama (HAC) dala suglasnost i državno jamstvo za kredit u iznosu od 400 milijuna eura, a za refinanciranje kredita uzetog 2014. kod Deutsche Bank.

Oko 300 milijuna kuna HEP će iskoristiti za financiranje u ostale korporativne svrhe, iznosi od po 115 milijuna kuna planirani su za revitalizaciju i modernizaciju postojećih elektroenergetskih kapaciteta - hidroelekrane i novi kapaciteti (SE Vrlika-jug) te modernizaciju i unapređenje mrežne infrastrukture, dok će se iznos od 40 milijuna kuna iskoristiti za unapređenje informatičke i telekomunikacijske infrastrukture.

HAC je, pak, dobio suglasnost za kredit kojim će refinancirati kredit koji dospijeva u rujnu ove godine, a uzet je prije pet godina kod Deutsche Bank.  (V.P./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene