Vlada je oštro reagirala na izjave koalicijskog partnera, čelnika SDSS-a Milorada Pupovca koji je rekao da ne bi volio da zbog mržnje prema Srbima Hrvatska doživi isto iskustvo kao NDH.

Galerija


Nakon napada na pripadnike srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, Milorad Pupovac rekao je da nije riječ o izoliranom incidentu i slučajnom događanju, a govorio je i o revitalizaciji ustaštva.

Vezani članci Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade Plenković: "Oni koji su nedavno tražili zatvaranje, sada žele potpuno otvaranje. E, pa ne možemo to tako. To tako ne ide" Premijer Andrej Plenković Na Vladi predstavljeno koje se mjere popuštaju od 1. veljače, Plenković: ''Vrijeme je za signal optimizma, ali i opreza''

Banski su dvori podsjetili da su i Vlada i premijer najoštrije osudili kukavičke napade na pripadnike srpske manjine koji su se nedavno dogodili (Knin, Đevrske, Viškovo, Split i Supetar).

Vlada je poručila da se radi o nedjelima koji su nedopustivi u današnjoj Hrvatskoj te da je Hrvatska dom svih svojih građana i da se u njoj svi moraju osjećati sigurno i zaštićeno.

Unatoč kritikama Pupovca, ponavljaju da se radi o izoliranim slučajevima koji su djelo pojedinaca, a ne odraz društvene klime u Hrvatskoj.

''Upravo iz tog razloga Vlada krajnje neprimjerenom i nedopustivom smatra usporedbu suvremene Hrvatske s NDH te tezu o Hrvatskoj kao faktoru nestabilnosti u susjedstvu'', odgovorili su iz Vlade na upit portala DNEVNIK.hr.

Vlada poručila Pupovcu da se suzdrži od izjava koje podižu tenzije

Vlada poručuje da je moderna hrvatska država nastala žrtvom hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu i da ni politički, ni ideološki ni pravno nije sljednica NDH.

''S obzirom na dugogodišnje političko iskustvo gospodina Pupovca, očekuje se da se suzdrži od izjava koje će podizati tenzije i društvenu polarizaciju te služiti kao povod akterima na krajnjem spektru da nameću još radikalniju retoriku'', poručili su Banski dvori.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova već je oštro osudilo i zamjenu teza predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, koji u svojim izjavama pokušava opravdati agresiju na Hrvatsku 1990-ih. Ona je bila dio osvajačke politike Slobodana Miloševića i tadašnje JNA, kao zločina kojima je definitivno i nedvosmisleno presuđeno u odlukama međunarodnih sudova i tribunala, podsjetila je Vlada.

''Nasilju nema mjesta u Hrvatskoj i s njim ne može biti kompromisa'', poručuje naš izvor iz Vlade i podsjeća da je upravo premijer Plenković inzistirao da svi zastupnici manjina budu dio parlamentarne većine.

Na kraju su poručili da Vlada očekuje od svih političkih stranaka i aktera odgovorno ponašanje kako se ovakvi nemili događaji ne bi zlorabili za jeftine političke bodove i podizanje napetosti među hrvatskim građanima.