Vlada je oštro reagirala na izjave koalicijskog partnera, čelnika SDSS-a Milorada Pupovca koji je rekao da ne bi volio da zbog mržnje prema Srbima Hrvatska doživi isto iskustvo kao NDH.

Galerija


Nakon napada na pripadnike srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, Milorad Pupovac rekao je da nije riječ o izoliranom incidentu i slučajnom događanju, a govorio je i o revitalizaciji ustaštva.

Vezani članci Vlada Plenković oštro o Milanoviću: ''Da sam to ja govorio, bila bi revolucija. Više neće nitko određivati koji će se procesi voditi'' Milorad Pupovac i Sabina Tandara Knezović - 2 Pupovac o porukama iz Domovinskog pokreta: "Neće biti nikakvog sumraka ako manjine uđu u Vladu. Ovom društvu treba da izađe iz grča"

Banski su dvori podsjetili da su i Vlada i premijer najoštrije osudili kukavičke napade na pripadnike srpske manjine koji su se nedavno dogodili (Knin, Đevrske, Viškovo, Split i Supetar).

Vlada je poručila da se radi o nedjelima koji su nedopustivi u današnjoj Hrvatskoj te da je Hrvatska dom svih svojih građana i da se u njoj svi moraju osjećati sigurno i zaštićeno.

Unatoč kritikama Pupovca, ponavljaju da se radi o izoliranim slučajevima koji su djelo pojedinaca, a ne odraz društvene klime u Hrvatskoj.

''Upravo iz tog razloga Vlada krajnje neprimjerenom i nedopustivom smatra usporedbu suvremene Hrvatske s NDH te tezu o Hrvatskoj kao faktoru nestabilnosti u susjedstvu'', odgovorili su iz Vlade na upit portala DNEVNIK.hr.

Vlada poručila Pupovcu da se suzdrži od izjava koje podižu tenzije

Vlada poručuje da je moderna hrvatska država nastala žrtvom hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu i da ni politički, ni ideološki ni pravno nije sljednica NDH.

''S obzirom na dugogodišnje političko iskustvo gospodina Pupovca, očekuje se da se suzdrži od izjava koje će podizati tenzije i društvenu polarizaciju te služiti kao povod akterima na krajnjem spektru da nameću još radikalniju retoriku'', poručili su Banski dvori.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova već je oštro osudilo i zamjenu teza predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, koji u svojim izjavama pokušava opravdati agresiju na Hrvatsku 1990-ih. Ona je bila dio osvajačke politike Slobodana Miloševića i tadašnje JNA, kao zločina kojima je definitivno i nedvosmisleno presuđeno u odlukama međunarodnih sudova i tribunala, podsjetila je Vlada.

''Nasilju nema mjesta u Hrvatskoj i s njim ne može biti kompromisa'', poručuje naš izvor iz Vlade i podsjeća da je upravo premijer Plenković inzistirao da svi zastupnici manjina budu dio parlamentarne većine.

Na kraju su poručili da Vlada očekuje od svih političkih stranaka i aktera odgovorno ponašanje kako se ovakvi nemili događaji ne bi zlorabili za jeftine političke bodove i podizanje napetosti među hrvatskim građanima.