Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada je dala negativno mišljenje na prijedlog zastupnika koji traže da se sva braniteljska prava objedine u jedan zakon koji bi imao ustavni karakter.


Vlada je na sjednici dala negativno mišljenje na prijedlog 54 saborska zastupnika, mahom iz oporbe, koji traže da se sva braniteljska prava objedine u jedan zakon koji bi imao ustavni karakter.

Vezani članci Andrej Plenković na godišnjem odmoru Vlada se naradila, pogledajte gdje će na godišnji: "A znaju svi, uvijek je isto mjesto..." Ilustracija Očekuju značajnu uštedu: Gradska uprava diže temperaturu klime za čak tri stupnja

Saborski zastupnici tražili su da se Vladu zaključkom obveže da Hrvatskom saboru, uz jedinstveni zakon o pravima branitelja koji bi imao ustavni karakter, predloži i izmjene svih zakona koji uređuju braniteljska i prava članova njihovih obitelji, a radi usklađivanja sa spomenutim zakonom.

Predloženi zaključak o načinu reguliranja prava hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji potpisali su zastupnici HDZ-a, HDSSB-a, HSS-a, HSP AS-a, DC-ova Vesna Škare Ožbolt, nezavisni Jadranka Kosor i Branko Vukšić te SDP-ov Franko Vidović.

Ministar branitelja Predrag Matić na sjednici Vlade rekao je da prijedlog nije dovoljno potkrijepljen analizom i nema temelja za njegovo uvažavanje, a niti nema ustavne osnove na temelju koje bi donijeli takav zakon.

Čeka se važna odluka nakon koje Hrvatska dobiva još jednu turističku atrakciju

'Projekt Kupari ide u realizaciju, hotel mora biti gotov u roku od 48 mjeseci od ishođivanja građevinske dozvole.' Darko Lorencin

Vlada je na sjednici donijela i odluku o objavi javnog poziva za dostavu obvezujućih ponuda za realizaciju turističkog razvojnog projekta Kupari, na lokaciji Kupari I u Općini Župa dubrovačka.

Unutar projekta, predviđena je izgradnja i obnova hotelsko-turističkog kompleksa po modelu prava građenja i služnosti na rok od 99 godina.

Ministar turizma Darko Lorencin predstavio je na sjednici Vlade kriterije kojim će se birati ponuđači za koncesiju Kupara. 'Zaključili smo veliki rad. Napravili smo atraktivni paket za investitore objedinili tri vrste koncesije i sve podigli na 99 godina. Ovim su uklonjene nedoumice oko vlasništva. Ovo je atraktivna prigoda za investicije', rekao je ministar.

Povećane naknade za predaju vozila na reciklažu

Vlada je u četvrtak izmijenila naknade u sustavima gospodarenja otpadnim vozilima i otpadnim gumama, među ostalim povećane su naknade za predaju vozila na reciklažu, a to će, istaknuo je na sjednici ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, na godišnjoj razini smanjiti parafiskalne namete za 25 milijuna kuna.

Vladinom odlukom ukida se naknada obrađivaču odnosno reciklažerima otpadnih vozila, a smanjuje se ulazna naknada koja se plaća prilikom uvoza vozila u Hrvatskoj s 85 lipa po kilogramu na 60 lipa po kilogramu.

Naknada, pak, posjednicima otpadnih vozila koji ih predaju na reciklažu povećana je na jedinstvenu jednu kunu po kilogramu. Do sada je, naime, naknada iznosila 10 lipa po kilogramu za vozilo za koje je posjednik pozvao sakupljača i 40 lipa za vozilo koje je posjednik sam predao.

Građani koji predaju otpadno vozilo tako će dobiti puno veću naknadu i to za 800 do tisuću kuna, objašnjava Zmajlović.

'Na taj ih način motiviramo da otpadno vozilo predaju ovlaštenom sakupljaču kako bi ono završilo u legalnom toku reciklaže', dodao je.

Na godišnjoj će se razini na taj način parafiskalni nameti smanjiti za 25 milijuna kuna, a kranji je cilj da se ti nameti smanje za 80 milijuna kuna, ističe Zmajlović.

Ukinuta je i naknada sakupljaču za skladištenje, razvrstavanje i utovar otpadnih guma, a smanjene su naknada oporabitelju otpadnih guma, naknada za prijevoz otpadnih guma, te naknade za gospodarenje otpadnim gumama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju