Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijer Ivo Sanader izjavio je jučer kako će Vlada učinit sve kako bi se zaštitila policajce na dužnosti. Sanader je dodao kako treba provjeriti jesu li kazne za oružane pljačke dovoljno visoke, zbog činjenice da je pljačkaš u Sesvetama već bio osuđivan za kazneno djelo.


Tako će Vlada, potaknuta sve češćim razbojstvima i oružanim pljačkama u kojim su policajci česta meta razbojnika, na redovitoj sjednici raspravljati i o pljački u Sesvetama koja se dogodila prekjučer i u kojoj je smrtno stradao mladi policajac, a još su četvorica ranjena.

Vezani članci Uskoro uklanjanje šatora ispred KB Dubrava - 2 Uklanjaju se šatori ispred KD Dubrava: "Dolaskom cjepiva mi smo postali ti koji krojimo našu sudbinu" Premijer Andrej Plenković Plenković danima izbjegava novinare pa sa sjednice Vlade odgovorio Milanoviću: "Njegove su teze laž, ne postoji HDZ-ovo pravosuđe"

>> VIDEO: Ubojica i žrtva su se poznavali iz istog kafića

 Premijer Sanader zatražio je od ministra unutarnjih poslova i od ministra pravosuđa da naprave analizu zaštite policajaca pri obavljanju svih policijskih poslova. Ministri su dužni nakon što obave analizu, u najkraćem roku, dostaviti prijedloge za izmjene i dopune pojedinih zakon kako bi policajci što prije, što bolje i što sigurnije obavljali svoj posao. Zatražena analiza prvenstveno se odnosi na zakon o policijskim ovlastima i Zakon o probaciji.

SDLSN: Standardizirati operativno postupanja kod intervencije na razbojstva u tijeku

SDLSN stoga od ministra unutarnjih poslova traži adekvatan profesionalni odgovor na sve okrutnija razbojstva te standardiziranje postupaka pri intervencijama.

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika u traži od Ministarstva unutarnjih poslova standardiziranje operativnog postupanja kod intervencija na razbojstva u tijeku. Sindikalci ističu kako su jedino standardizirani operativno-taktički postupci efikasni način sprječavanja eskalacije nasilja i smanjivanja mogućnosti pogibije i ranjavanja u policijskim akcijama.

SDLSN smatra da u prevenciji ranjavanja i pogibije policijskih službenika i građana pri intervencijama kod sprječavanja oružanih razbojstava glavnu ulogu ne mogu imati osobna zaštitna sredstva i zakonom predviđene visoke kazne za počinitelje takvih djela, već uspostavljanje standardiziranih operativno-taktičkih procedura.

'U procedurama treba biti navedeno tko, kada, kako s kojom opremom i u pratnji koga treba stići na poprište zločina koji je u tijeku', navodi se u priopćenju. Time bi se, ocjenjuje se, broj neželjenih ishoda pri intervenciji sveo na najmanju moguću mjeru. Također glavna zadaća treba biti izoliranje okoline, kako bi se izbjegle moguće kolateralne žrtve, navodi SDLSN.

Iz obrasca nasilja koje obilježava oružana razbojstva moraju se izvući pouke o tome treba li policija pokušati intervenirati u centru zbivanja, počiniteljima zapriječiti bijeg s mjesta zločina i riskirati talačku situaciju ili intervenciju odgoditi do napuštanja mjesta razbojstva, ističe se u priopćenju.