Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Projekt 500 fasada, ministra graditeljstva - trebao bi barem malo dati vjetra u leđa uspavanom građevinskom sektoru.


Mjesec i pol prošlo je otkad je projekt i službeno počeo, a večeras se otvaraju ponude za prvi projekt, vrtić Kapljica u Bistri. Drvena stolarija stara 34 godine uskoro odlazi u povijest. Natječaj za obnavljanje vrtića Kapljica zatvara se za tri dana, a do ljeta bi trebali početi i građevinski radovi.

Vezani članci Ivica Šušković Ovaj je hrvatski branitelj nakon potresa sam morao srušiti svoju kuću: "Slušati vrisku djece... Prvi put u životu me ulovila panika" Darko Horvat Potpisano je 88 odluka o obnovi kuća stradalih u zagrebačkom potresu: ''Za potrese nismo bili administrativno spremni''

Izmijenit će se podovi pa električne instalacije. "Sve ono što se može izolirati da se prištedi gubitak struje, plina i svega što se troši", pojasnila je Vlasta Mešalić, ravnateljica vrtića. Vrtić Kapljica na mjesec potroši 130.000 kuna na režije, a kad ga se učini energetski učinkovitim, ti će se troškovi prepoloviti.

Vrtić će sljedećih 14 godina jednako plaćati svoje račune, ali će ih plaćati investitoru, koji će iz toga namiriti svoje troškove. Tek nakon 14 godina, kad ugovor istekne, Kapljica počinje štedjeti. "Projekt se financira iz uštede, znači osigurano je plaćanje, nije rizična investicija", kaže Ana Pavičić Kaselj, pomoćnica ministra za energetsku učinkovitost.

Zahtjevi za projekt energetske učinkovitosti već čeka odobrenje ministarstva graditeljstva. "Mi smo dosad isfinancirali i ugovorili 86 projektnih zadataka i 140 projekata je u izradi", kaže Kaselj. Ta bi mjera trebala pokrenuti uspavani sektor građevinarstva, a za sve građevinare osigurano je 150 milijuna kuna za kredite s kamatom od 3 posto.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.