Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika subota

Vjernici se pripremaju za Uskrs

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika je subota, dan uoči Uskrsa, dan šutnje i molitve. U Crkvama nema posebnih liturgijskih obreda. U molitvi, ispovijedi, meditaciji vjernici se pripremaju za Uskrs.

Pred vjernicima je noć bdijenja. Vazmeno bdijenje u zagrebačkoj katedrali s početkom u 21 sat predvodit će kardinal Josip Bozanić. Veliki tjedan svake godine obilježavaju i Žudije, čuvari Kristova groba. Svaka se župa razlikuje po običajima. Jedni od najatraktivnijih bili su Žudije iz Dalmatinske zagore.

Pročitajte i ovo Jugo; ilustracija Ludo vrijeme Za splitsko područje u ponedjeljak će biti upaljen narančasti meteoalarm: Na istoku Hrvatske zabilježene rekordne temperature, a u Dalmaciji jugo Papa Franjo Urbi et orbi Papa na Uskrs poslao poruku zapadnom Balkanu: "Posebno mi je u mislima"

Nakon padanja uz Isusov grob, gromoglasno trče kroz crkvu. Na području Dalmatinske zagore, Žudije su ove godine birane prema visini i snazi, te jačini glasa. Tako su ponosno mjesto čuvara Isusova groba zauzeli samo najsnažniji momci. 'Ljudi oko sto kila, 110, ima i težih. I da budu svi momci. To je čast kod nas u Promini biti čuvar Kristova groba', rekao je Denis Bronić, Žudija Dalmatinske Zagore.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene