Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uoči najvećeg kršćanskog blagdana

Biskupi uputili dodatne preporuke za održavanje misnih obreda, ali neki vjernici nisu optimistični: "Volim da se pjeva, ali..."

Aktualno Galerija Crkva, ilustracija Crkva, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Mato Berišić Mato Berišić Foto: DNEVNIK.hr Obred pranja nogu Obred pranja nogu Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivan Kaštelan Galerija 1/4 >>
Blagdanom Cvjetnice ove nedjelje počinje Veliki tjedan i pripreme za najveći kršćanski blagdan - Uskrs. Uz sve epidemiološke mjere biskupi su svećenicima uputili i dodatne preporuke za obrede, kako bi se smanjila mogućnost širenja koronavirusa među vjernicima.

U Aljmašu još pamte zatvorene crkve za prošli Uskrs. ''To je ostalo do dana današnjega vjernicima strašno nešto što nikad nisu u životu doživjeli. Dakako neće bit u onom broju kako bismo mi željeli, ali da će bit ipak puno bolje nego je bilo prošle godine.'', kazao je Ante Markić, župnik svetišta Gospe od Utočišta.

Pročitajte i ovo Riba - 3 Loša vremenska prognoza Hoće li biti svježe ribe za blagdane? Prodavači upozoravaju: "Zadnji dan je velika gužva i dignu se cijene, valja kupiti ranije" Ilustracija riba Jedinstveni dan u Katoličkoj crkvi Veliki je petak: Znate li zašto danas nema mise i zašto se posti?

Biskupi su župama već uputili preporuke za predstojeće obrede. Misna slavlja prenosit će se putem interneta, a svećenicima je preporučeno da ih održavaju na otvorenom gdje god je to moguće.

Uz redovite mjere zaštite kao što su nošenje zaštitnih maski, dezinfekcija ruku i držanje razmaka, za svaki od običaja Velikog tjedna izdane su i posebne preporuke. Uz izbjegavanje zbornog pjevanja i obred Muke gospodinove će se čitati.

''Neće biti niti onih tradicionalnih procesija s maslinovim grančicama, nego ćemo evo maslinove grančice blagosloviti u župnim crkvama. Neće također biti pranje nogu kako smo uobičavali imati dvanaest apostola. Neće biti ljubljenja križa nego će zasigurno vjernici koji budu u crkvi doći pred križ i dati naklon Kristovu križu'', izjavio je vlč. Mato Berišić iz Riječke nadbiskupije.

Pred vjernicima je još jedan drugačiji blagdan. ''Ja volim u crkvi da se pjeva i da bude veselo za Uskrs, ali čini mi se da ne idemo dobrim putem'', neoptimistično je rekla Kristina.

Izaslanik pape Franje poručuje, pred nama je vrijeme nade. ''Unatoč ograničenjima koja su nam postavljena, možemo slaviti naš odnos s Isusom, vjerovati da se Isus rađa u našem srcu. To je pravi Uskrs'', izjavio je Mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Hrvatskoj. 

Više o misnom slavlju možete pogledati u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene