Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Godišnje se iz proračuna isplati oko 3 milijarde kuna za socijalnu pomoć. Ministarstvo socijalne politike i mladih kreće s uvođenjem reda u sustav socijalne pomoći.


Samo Centar za socijalnu skrb Dubrava ima između dvije i pol i tri tisuće korisnika pomoći za uzdržavanje. Svaki korisnik, jedan fascikl. Ali ladicama i ormarima punim papira je došao kraj.

Vezani članci Ljekarna, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Bio kvar u cijeloj Hrvatskoj: Oko 15 sati proradio sustav za izdavanje lijekova na recept Slika nije dostupna Ovo su novosti koje donosi novi Zakon o socijalnoj skrbi

Podaci o svim korisnicima socijalne pomoći u rujnu se počinju prebacivati iz fascikala u novu kompjutorsku bazu podataka. U Centru u Dubravi krenut će informatizacija i umrežavanje sustava socijalne skrbi. Do kraja 2013. umreženo bi trebalo biti svih 115 centara u Hrvatskoj.

>> Opačić: Informatičkim sustavom utvrdit ćemo tko živi dobro, a prima 'socijalu'

'Netko iz Zagreba moći će, naprimjer, vidjeti koristi li neki korisnik neka prava u nekom drugom dijelu države, tako da će u tom smislu stvari biti puno transparentnije', kaže Ivana Vlahek Teskera, iz Službe za razvoj sustava socijalne skrbi.

Dosad potpuno odvojene baze podataka Ministarstva socijalne skrbi i porezne uprave će se povezati pa će socijala imati informacije koje porezna uprava ima o korisniku, a porezna uprava podatke o građanima koji primaju socijalnu pomoć.

'Ako sam ja korisnik socijalne pomoći i ako se dogodi da ja ili moja supruga kupi automobil, u tom slučaju će preko OIB sustava ta informacija doći u sustav ministarstva. Tamo će to netko vidjeti, neki alarm će se upaliti i onda bi ministarstvo trebalo početi s procesom provjere', kaže Darko Parić, pomoćnik ministra uprave za e-Hrvatsku.

Kad sustav proradi, socijalna davanja neće biti manja, kažu iz ministarstva, samo će ih dobiti oni kojima je pomoć najpotrebnija.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.