Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Više od 60 posto građana vikende provodi izvan kuće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Preko 60 posto hrvatskih građana vikend provodi uglavnom van kuće, ali ih većina (83 posto) ostaje u mjestu boravka, pokazalo je istraživanje koje je proveo Centar za istraživanje tržišta GfK Hrvatska u suradnji s portalom Vikend planer.

On-Line anketa na uzorku od 306 ispitanika, reprezentativnom za internetske korisnike, pokazala je da se vikend najčešće provodi s obitelji (45 posto), a potom s partnerom (27 posto) ili s prijateljima (24 posto).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna RAVNOTEŽA I KONKURENTNOST Prva država u svijetu koja stvarno skraćuje radni tjedan: Promijenili i dane vikenda Vremenska prognoza - 11.06.2021. Poboljšanje vremena Ipak nas očekuje sunčani vikend? Meteorolozi najavljuju visoke temperature, a imaju i savjet. Ne isključuju ni mogućnost pokojeg pljuska

Vikend izvan kuće češće nego sve ostale dobne skupine provode najmlađi ali i najstariji ispitanici. Čak 70 posto ispitanih u dobi od 15 do 24 godina i 80 posto od 55 do 64 godina češće provodi vikend vani nego u kući.

Istraživanje je pokazalo da 36 posto ispitanika vikend najčešće
provodi u društvu obitelji ili partnera u kući, 35 posto odmara kući uz televiziju, novine, knjigu ili računalo, dok ih 28 posto vikend
provodi na kavi s prijateljima. Četvrtina ispitanih odlazi na druženja s prijateljima vani i u večernje izlaske.

Vikend nije isključivo rezerviran za odmor i zabavu jer ga 18 posto ispitanih koristi za obavljanje kućanskih poslova. Isto toliko vikend voli provesti u prirodi, a preko 10 posto ispitanih vikende provodi u posjetama rodbini, učeći ili radeći, uz rekreaciju ili na rođendanima i roštiljadama.

Kad je riječ o spolu, žene češće obavljaju kućanske poslove, odlaze u prirodu, kupuju iz užitka ili se druže s kućnim ljubimcem, dok se muškarci bave sportom, roštiljadama, kućnim druženjima s prijateljima i odlascima na tržnicu.

Vikend na kavama s prijateljima najkarakterističniji je za ispitanike iz Dalmacije (40 posto), a obavljanje kućanskih poslova za ispitanike iz Slavonije (29 posto) te Like, Korduna i Banovine (41 posto). 

Posjeti rodbini (25 posto) i kućna druženja (34 posto) učestali su u Slavoniji, rođendani i roštiljade češće se upražnjavaju u sjevernoj Hrvatskoj (22 posto) nego u drugim regijama, a šoping iz užitka najtipičniji je za ispitanike iz Zagreba i okolice (13 posto).
Za gotovo 30 posto ispitanih idealan vikend je kombinacija
rekreacije, zabave i odmora. Po 19 posto ih se odlučuje za odlazak na izlet u dobrom društvu ili za kombinaciju jutarnje kave na sunčanoj terasi, šetnje uz more i romantične večere. Vikend s obitelji ili partnerom najradije provodi 11 posto ispitanih bez obzira gdje i kako.

Pet posto ispitanih idealan vikend smatra tri dana provesti kod kuće u krevetu bez ikakvih obveza.

Istraživanje je pokazalo da hrvatski građani ipak vole kretanje,
dinamiku i aktivnije provođenje slobodnog vremena.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene