Obavijesti Video Pretražite Navigacija
AGENCIJE TRLJAJU RUKE

Ne može nam nitko ništa, jači smo od inflacije: Provjerili smo koliko će Hrvata na skijanje, koje su hit-destinacije i cijene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Procjenjuje se da bi više od 200 tisuća Hrvata ove godine moglo otići na skijanje, čime bi se dostigli brojevi iz pretpandemijske 2019. Ljubitelje zimskih aktivnosti nisu spriječile ni cijene aranžmana, koje su u prosjeku od 15 do 20 posto veće.

Unatoč rekordnoj inflaciji i globalnom divljanju cijena, procjenjuje se da bi u ovoj sezoni na skijanje i zimovanje izvan granica Hrvatske moglo otići više od 200.000 Hrvata. Značajan je to broj s obzirom na to da su cijene smještaja i skijališnih karata ove godine u prosjeku 15 do 20 posto veće u odnosu na prethodnu godinu.

"Sve upućuje na to da se vraćamo interesu kakav je bio prije pandemije, odnosno 2019. Turističke agencije do pandemijske 2020. godine kontinuirano su bilježile rast prodaje skijanja i zimskih aranžmana te procjenjujemo da se ukupni broj skijaša kretao oko 200.000 putnika", kazala nam je direktorica Udruge hrvatskih putničkih agencija Ivana Maltar.

Pročitajte i ovo Turizam u Slavoniji - 3 Smanjuju cijene Zimska čarolija na istoku Hrvatske: Na seoskim imanjima nudi se i luksuz

Da je zabilježen znatan porast rezervacija, potvrđuju nam i domaće putničke agencije. Osim što je snijeg pao ranije, ove godine nema strogih uvjeta – testiranja na koronu i COVID putovnica.

"Zanimljivo je da su upiti i rezervacije počeli dolaziti mnogo ranije od uobičajenog. Prve rezervacije napravljene su već u lipnju. Nakon dvije godine smanjenih putovanja i brojnih ograničenja putnici su se zaželjeli povratka na staro normalno te je u tom smislu porast na neki način i očekivan", priopćili su za DNEVNIK.hr iz jedne putničke agencije.

Austrija i dalje na skijališnom tronu

Kada je u pitanju odabir skijaške destinacije, Hrvati su i dalje skloni Austriji. No agencije nam potvrđuju kako Italija, Francuska i Slovenija postaju sve popularnije među ljubiteljima skijanja.

"Najviše rezervacija bilježimo za obitelji s djecom za skijaške destinacije u Austriji – Matrei, Nassfeld i Katschberg, dok su to u Italiji – Passo Tonale, Marilleva i Folgarida", kazali su nam iz UHPA-e te dodali da su u Sloveniji najtraženiji tradicionalni skijaški centri Rogla i Kranjska Gora.

Da Italija postaje sve popularnija potvrdila nam je i Nataša Kovačić koja sa svojom obitelji odlazi na skijanje u siječnju. S obzirom na to da voli Dolomite - izbor je pao na skijaško područje Skiarea Campiglio Dolomiti di Brenta.

Pročitajte i ovo Snijeg u Gornjem Dragonošcu Stiglo zahladnjenje FOTO Pao je snijeg u Zagrebu: Izdani meteoalarmi, pahulje se očekuju i idućih dana

"Skijaško područje obuhvaća otprilike 150 kilometara savršeno pripremljenih staza i moderne infrastrukture. Smješteni smo već drugi put u Folgaridi otprilike 150 metara od staze i gondole. Smještaj nije ništa posebno, ali je toplo i čisto, a to je nama najbitnije", kazala nam je Nataša.

Četveročlana obitelj smjestila se u apartmanu koji plaćaju oko 600 eura za tjedan dana. No potvrdila nam je da su karte za skijanje (ski pass) ove godine poskupjele za oko 20 posto.

"Planiramo da bi nas za odrasle ski pass izašao oko 260, a za klinca 200 eura. Dakle, apartmani nisu poskupjeli, ali ski passovi jesu. Volimo to skijalište jer je smješteno u Val di Sole i stvarno smo uvijek nabasali na sunce svih sedam dana boravka u proteklih pet godina koliko idemo tamo. Nadam se da će tako biti i ove godine", ispričala je Nataša za DNEVNIK.hr.

Zbog povoljnijih cijena aranžmana dio ljubitelja zimskih radosti odlučio se za zimovanje i skijanje u susjednoj nam Bosni i Hercegovini. Sve je popularniji i odlazak na skijanje tijekom siječnja, od 8. 1., kada su cijene skijaških aranžmana najpovoljnije. Tek manji dio putnika odlučio je otvoriti skijašku sezonu u prosincu.

Značajan porast cijena

Vrtoglavi rast cijena ove godine nije zaobišao ni skijaške destinacije. Osim zbog inflacije, kažu nam iz turističkih agencija, cijene aranžmana nešto su veće i s obzirom na to da termin školskih praznika ulazi u termin visoke sezone.

Primjerice, iz jedne agencije predstavili su nam sljedeću prosječnu ponudu. Najam apartmana za sedam noćenja četveročlanu bi obitelj u prosjeku koštao 1022 eura, odnosno 7700 kuna.

Pročitajte i ovo Skijanje - 2 cijene nikoga nisu omele Velika očekivanja od sezone: Planule rezervacije za skijanje, a i zimska prognoza naklonjena je Hrvatima

Za tjedan dana skijanja sedam osoba u hotelskim bi polupansionima u prosjeku trebalo izdvojiti po 749 eura. Svaka bi osoba, dakle, iskeširala nešto više od 5500 kuna.

"Cijene smještaja, skijaških karata u prosjeku su od 15 do 20 posto veće negoli su bile prošle godine te primjećujemo da gosti sve više biraju tjedne skijanja kada je 'niska sezona' (od 7. 1. do 28. 1.) i kada su cijene povoljnije otprilike 25 posto u odnosu na tjedne kada su školski praznici i kada je 'visoka sezona' (24. 12. - 7. 1. i 28.1. - 5. 3.)", poručili su za DNEVNIK.hr iz Udruge hrvatskih putničkih agencija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene