Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Najgore uvrede u 20 godina'

Vinković Šeksu: Ovo nije radio ni Tutankamon, ni Ramzes II, ni Bog

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
20 godina Sabora nisu zabilježene ovakve uvrede i objede prema predsjedavajućem i pokušaji opstrukcije, izjavio je potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks, nakon što je iz sabornice udaljio i drugog HDSSB-ovog zastupnika, Zorana Vinkovića.

Nedugo nakon što je saborskoj straži naložio da iz sabornice udalji Dinka Burića, isto je učinio i za njegovog stranačkog kolegu Zorana Vinkovića koji je u ime HDSSB-ovog kluba, u raspravi o izmjenama Zakona o doplatku za djecu, nastavio optuživati Šeksa za kršenje procedure objave pročišćenog teksta Ustava te zakona.

Šeks mu je, upozoravajući ga da se ne drži teme, prvo izrekao opomenu, na što je Vinković nastavio inzistirati da Sabor raspravi izvješće Ustavnog suda, a potom je (Šeks) proglasio stanku i zatražio od straže da Vinkovića udalji iz velike vijećnice. Po izlasku iz sabornice Vinković je novinarima izjavio da njegova stranka samo upozorava da Hrvatska nije zemlja zakona, nego bezakonja, što u HDZ-u, kazao je, ne priznaju.

'Ovo nije radio ni Tutankamon, ni Ramzes II, a Boga mi ni njegov sin', komentirao je Vinković činjenicu da je predsjedavajući Šeks njega i Burića udaljio sa sjednice. 'Radi se o tome da bi Hrvatski sabor, koji donosi Ustav, trebao poštivati hrvatski Ustav, a posebno oni koji predsjedavaju sjednicom Sabora, jer ovo podsjeća ne na organizirani zločinački pothvat, već na organizirani kriminal u politici. Dakle, ako mi se ne sviđa to što želim čuti onda ću vas jednostavno udaljiti sa sjednice', poručio je Vinković.

'Ako gospodin Šeks može reći da je Ustavni sud tijelo koje ne odlučuje o ustavnosti, onda ja mislim da je netko zalutao u politiku, da je netko izgubio kompas i da netko danas ustvari ne zna što radi', dodao je. Burić je izjavio da je 'visoka razina nervoze koju pokazuje potpredsjednik Sabora Šeks' samo dodatni dokaz da je HDSSB u pravu kada upozorava da pravnu nesigurnost uzrokovanu pogreškama Odbora za Ustav vezano uz objavu pročišćenog teksta lipanjskih promjena Ustava te zakona koje je Sabor nakon njih donio.

'Vidite da su pokušali kao zmija noge sakriti ovu pogrešku i ovo je samo dokaz da je uistinu gospodin Šeks izgubio kompas, da sve više čini odluke koje su na sramotu i njemu samome i vladajućoj stranci, ali to je njihov problem. Problem je Republike Hrvatske što time čini štetu i sramotu cijeloj Hrvatskoj, Saboru i cijeloj hrvatskoj javnosti', kazao je Burić novinarima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vinković o optužnom prijedlogu 'Dok Vladu potresaju afere DORH se bavi budalaštinama' Slika nije dostupna Oštetio državu Putni nalozi dokrajčili gradonačelnika Đakova

>> Saborska straža izbacila dva zastupnika: Rekao Šeksu da mu treba stacionarno liječenje

Dakle, ako mi se ne sviđa to što želim čuti onda ću vas jednostavno udaljiti sa sjednice', poručio je Vinković. 'Iskreno se nadam da ovaj šlamperaj, koji je pokazao gospodin Šeks, neće usporiti ulazak Hrvatske u EU', dodao je. Inače, prijedlog izmjena Zakona o doplatku na djecu trebao bi osigurati veću pravnu sigurnost korisnicima doplatka za djecu, te omogućiti povezanost resornih tijela i nadležnih službi u razmjeni podataka važnih za ostvarivanje doplatka.

Riječ je o još jednom zakonu koji se usklađuje sa Zakonom o općem upravnom postupku, te s direktivom Vijeća EU kojom se osigurava i status državljana treće zemlje ili osoba bez državljanstva u postupku ostvarivanja doplatka za djecu. Klubovi su u raspravi uglavnom podržali predložene izmjene.

Pored tih uvjeta, kao uvjet za ostvarivanje prava na dječji doplatak propisuje se i hrvatsko državljanstvo neprekidno tri godine, zajednica življenja korisnika i djece za koje se ostvaruje pravo na doplatak, godine života djeteta i redovito školovanja, ali najviše do 19., odnosno 21. godine života.(Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene