Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vijećnici Županijske skupštine traže opoziv Fabera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvadeset i jedan vijećnik Skupštine Osječko-baranjske županije potpisalo je zahtjev za smjenom načelnika osječko-baranjske Policijske uprave Vladimira Fabera, izvijestio je predsjednik Skupštine Damir Rešetar na konferenciji za novinare u Osijeku.

Ako Skupština prihvati njihovu inicijativu, zahtjev za opozivom načelnika Fabera uputit će Ministarstvu unutarnjih poslova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vlada će istražiti mogućnost imenovanja v.d. ravnatelja Policije Slika nije dostupna Marijan Benko ponovno ravnatelj policije

Svoj zahtjev vijećnici HSP-a i HDSSB-a obrazložili su susretom načelnika Fabera s odvjetnikom Radoslavom Arambašićem, koji je svjedok u slučaju 'selotejp', rekao je Rešetar, a razlog je i nezadovoljstvo županijskih vlasti radom policije, dodao je župan Krešimir Bubalo, koji je također bio na konferenciji za novinare.

Jučer je osječki odvjetnik Dražen Matijević, koji u istražnom
postupku u slučaju 'selotejp' zastupa Branimira Glavaša, novinarima dao CD sa snimkom susreta Fabera i odvjetnika Arambašića snimljen 'samo nekoliko sati nakon što je Arambašić svjedočio na Županijskom sudu u Osijeku u tom slučaju'.

'Sporna snimka ponovno je bacila sumnju u proizvodnju dokaza u sudskom postupku koji inače od samog početka ima političke konotacije', istaknuo je Rešetar.

Župan Bubalo je rekao da razlog za pokretanje inicijative za smjenom načelnika Fabera nije samo 'jučerašnji dokaz o utjecaju na svjedoka' u slučaju 'selotejp' nego i nezadovoljstvo županijskih vlasti brojnim neriješenim slučajevima ubojstava u Osijeku, povećanjem kriminala, te porastom droge među mladima. 

'Gradska je čistoća više pomela droge s ulice nego je zaplijenio Faber', dodao je.

Ako sazivanje sjednice zatraži trećina vijećnika, predsjednik
Skupštine mora je sazvati roku od 15 dana, rekao je tajnik
Županijske skupštine Davor Brunčić. Podsjetio je i da je načelnik Faber imenovan, a da nije zatraženo prethodno mišljenje Županijske skupštine koje je mjerodavno ministarstvo trebalo tražiti.

Vladimir Faber načelnikom PU-a imenovan je prije dvije godine, od kada je intenzivno radio na istrazi o ratnim zločinima u Osijeku 1991. 

Benko: Glavašev odvjetnik neutemeljeno napada policiju

Ravnatelj policije Marijan Benko ustvrdio je da je jučerašnji istup odvjetnika Branimira Glavaša, u kojem načelnika osječke policije Vladimira Fabera optužuje za utjecaj na svjedoke, neargumentiran napad na policiju i načelnika Fabera, 'koji uživa puno povjerenje Ravnateljstva jer svoju dužnost obavlja stručno, savjesno i profesionalno'.

'Također ističemo nezadovoljstvo činjenicom što se javnim istupima u medijima te pokušajima diskreditiranja pojedinih policijskih službenika nastoji utjecati na tijek kaznenog postupka koji je u fazi istrage i više nije u ingerenciji policije', istaknuo je ravnatelj policije u današnjem priopćenju.

Osječki odvjetnik Dražen Matijević jučer je novinarima razdijelio snimke susreta Fabera s Radoslavom Arambašićem, bivšim odvjetnikom Gordane Getoš-Magdić, koja se u medijima spominjala kao navodna svjedokinje protiv Glavaša u 'slučaju selotejp'.

'Sastavši se s odvjetnikom Arambašićem, načelnik osječko-baranjske Policijske uprave Vladimir Faber nije prekršio pravila policijske struke niti bilo koji pozitivni propis Republike Hrvatske', ističe Benko. 

Benko dodaje kako je prethodna kriminalistička obradba provedena na zakonit način, da su svi dokazi prikupljeni u skladu sa Zakonom o kaznenom postupku te da se prema svim uhićenim osobama postupalo zakonito.

'Osim toga valjanost dokaza ocijenit će se tijekom kaznenog postupka na koji policija više ne može utjecati', zaključio je Benko.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene