Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve više zrakoplovnih nesreća

VIDEO: Za najveći broj nesreća krivac je čovjek

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tragična vijest koja je nedavno potresla hrvatsku javnost je pad zrakoplova Cessna na nedostupnom velebitskom području te smrt četriju iskusnih pilota. Zrakoplovne nesreće sve su češće, a sljedeća priča donosi iskustva ljudi koji su izgubili nadzor nad zrakoplovom i preživjeli.

Hrvatska svake godine bilježi desetak zrakoplovnih nesreća, najčešće manjih letjelica. Novinar magazina Provjereno razgovarao je s Dinkom Vodanovićem, glavnim istražiteljem zrakoplovnih nesreća. On je potvrdio kako je zbog sve većeg broja zrakoplova i sve veća gužva na nebu, a samim tim raste i broj nesreća.

Najveća gužva, kaže Vodanović, tek nas očekuje u ljetnim mjesecima, kada najviše rekreativaca krstari  nadmorskim visinama. U Hrvatskoj je registrirano više od 300 letjelica. A samo u posljednjih 15 godina, izdano je oko 1300 dozvola. I premda je zračni promet najsigurniji, od 2002. godine u zrakoplovnim nesrećama poginulo je 27. ljudi.

Tomislav Krajan iz Novog Marofa za dlaku je izbjegao smrt 12. rujna protekle godine kada je s prijateljm koji ima pilotsku dozvolu krenuo napraviti nekoliko krugova iznad Varaždina. Ubrzo je stao motor zrakoplova i nisu se više mogli spustiti. Počeli su gubiti visinu te su padajući spazili dalekovod i umrli od straha da se ne sruše baš na njega. Nekoliko sekundi kasnije zrakoplov je uspio izbjeći dalekovod i ribnjak te se srušio u kukuruz. Imali su sreće; pilot je prošao sa slomljenom nogom i tri kralješka, a Tomislav se izvukao s jednim slomljenim kralješkom i porezotinom na licu. 

Iako se u većini nesreća kalkulira s neispravnošću letjelica, Vodanović kažer da je ipak drugačije. 'Ja vam moram reći da je vrlo rijetko tehnika, ona je zakazala u možda dva do tri slučaja koja sam ja istraživao. Sve je nažalost, moram ponoviti, u ljudskom faktoru', rekao je Vodanović te dodao kako je vrlo interesantno da se većina nesreća događa pilotima koji imaju do sto sati leta i koji imaju preko 50 godina. 'Ovi prvi misle da sve znaju, a drugi su se opustili', objašnjava Vodanović.

Cijelu priču o ljudima koji su preživjeli pad zrakoplova pogledajte u priloženom video prilogu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene