Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nije bilo ispravnog uzemljenja'

VIDEO: Što nam to prijeti dok smo pod tušem?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako je došlo do gotovo fatalnih ozljeda prilikom tuširanja i otkud se pojavila struja koja je paralizirala nogometaše, pitali smo stručnjake. Evo odgovora dugogodišnjeg sudskog vještaka specijaliziranog za takve slučajeve.

Zvonimir i Valentin stradali su zbog greške u starim instalacijama, procjenjuje sudski vještak Vladimir Cvek. Struja je probila kroz metalne dijelove tuša. 'Nije bilo ispravnog uzemljenja, kako bi se taj napon, ta struja srušla, i kako bi sklopka reagirala i odmah isključila', rekao je Cvek. Za mokre prostore kao što su tuševi inače se ugrađuju osjetljive sklopke koje onemogućavaju stradavanje. Ozlijeđeni mladići vjerojatno su čvrsto držali ventile tuša, druga dvojica možda su ih samo dotaknula.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Oblio me hladan znoj" Dva Purgera oduševljena potezom mladog Dalmatinca: "Gospodo, ostalo vam je malo love!" Dan poslije vatrenog dočeka - 2 EUFORIJA JE OSTALA Vatrene su dočekale i - časne: "Svi mi smo strastveni navijači. I onda starije sestre gledaju, pa se mole, pa kleknu, joooj"

>> Udar struje pod tušem: Nogometaši nešto bolje

'Onaj koji je vrtio ventil tuša, pa ga čvrsto primio, to ga je zaustavilo i u šoku odmah nije mogao pustiti, i onda je struja potekla kroz njegovo tijelo', kaže Cvek. Napominje kako instalacije prema novim propisima treba ispitivati svakih deset godina. 'To bi morala biti jako stara instalacija koja nije održavana ispravno, ispitivana ispravno, često se događa da se instalacija na više mjesta ne ispituje bez obzira što propisi zato postoje. A i u našim stanovima, možemo reći, kad smo ispitali instalaciju u stanu?', rekao je Cvek. Struja srećom nije bila jaka, kaže, u protivnom mogla ih je ubiti na mjestu.

Ispitujete li redovito instalacije u stanu?

  • Da
  • Ne sjećam se kad sam to posljednji put učinio/la
  • Ne često koliko bi trebalo

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene