Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Što jedu djeca u hrvatskim vrtićima, jeftinu ili prvenstveno zdravu hranu?


Odgovor na to pitanje potražili smo na edukaciji kuhara koji spravljaju hranu vrtićima u cijeloj Hrvatskoj. Po preporuci ministarstva zdravstva djeca bi trebala jesti prvenstveno integralne žitarice. 'Mi imamo rafinirane žitarice i dajemo ih djeci jer integralne se puno duže trebaju kuhati', rekao je kuhar Predrag.

'Djeca više vole bijelu ribu'

Vezani članci U prehrani djece veganstvo nije opcija (Foto: Dnevnik.hr) "Djeca do dvije godine ne bi smjela biti vegani, osim pothranjenosti, moguće su i neurološke poteškoće" Tržnica ribe (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Zdravlje iz morskih dubina nam je na dohvat ruke, ali prehrambene navike su druga priča

Djeca trebaju jesti sve voće i povrće, kažu stručnjaci. Kuhari kažu da su mrkva i cvjetača zdravije od drugog povrća jer obiluju vitaminima. Iako je svima poznato da je plava riba hranjivija, kuhari u našim vrtićima ne drže se savjeta nutricionista. 'Djeca više vole bijelu ribu pa mi za njih pripremamo oslić', rekla je kuharica Mara.

Izvori masti trebali bi biti nezasićeni. Ali u vrtićima sve puno zasićenih. Djeci u vrtićima i školama daje se maslac i sve druge mliječne prerađevine. Dodaju da koriste i puno maslinovog ulja. Više pogledajte u video prilogu.