Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prošlo je 19 godina

Čitava Hrvatska sjeća se žrtava Vukovara i Škabrnje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Paljenjem lampaša uzduž Ulice grada Vukovara u Zagrebu te ispisivanjem lampašima imena grada Vukovara i križa u sredinu kojega je postavljena velika svijeća od dva metra Zagrepčani su sinoć obilježili Dan sjećanja na žrtvu Vukovara.

Pod sloganom 'I reći ću vam samo još jednu stvar - Zapamtite Vukovar' Dane sjećanja na žrtvu Vukovara već tradicionalno organizira Klub veterana 148. brigade Hrvatske vojske Zagreb-Trnje. Pridružile su im se sve braniteljske udruge i klubovi te djeca, mladi i drugi građani.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović na obilježavanju Dana hrvatskih branitelja Vukovara - 2 Predsjednik odao počast Obilježen Dan hrvatskih branitelja u Vukovaru: "To je primjer žrtve i patnje, ali i njihovog herojstva i zajedništva" Slika nije dostupna 30. obljetnica Učenici Obrtničke škole u Splitu postavili vodotoranj visok tri metra: "I u mom gradu Vukovar svijetli"

>> U sjećanje na Vukovar: Tri dana od Prevlake do Dunava

Uz Ulicu grada Vukovara, dugu 9 kilometara, s obiju strana zapaljeni su lampaši u sjećanje na sve poginule branitelje i civile koji su dali život za obranu grada Vukovara i slobodu Hrvatske. Paljenje lampaša predvodila su djeca i mladi iz osnovnih i srednjih škola.

Svijeću upalio i branitelj Vukovara

Središnje događanje počelo je dolaskom kolone motorista branitelja s 'Vukovarskim svjetlom mira'. Na travnjak kod križanja Ulice Hrvatske bratske zajednice i Ulice grada Vukovara postavljeni su lampaši u obliku imena grada Vukovara i križa sa svijećom. Čast paljenja lampaša ove je godine pripala učenicima i nastavnicima iz Osnovne škole 'Rapska', a svijeću je upalio Vukovarac i branitelj Vukovara Zoran Brekalo.

Odana je počast i zahvalnost te se molilo za sve one koji su stradali u obrani Vukovara i Hrvatske, a program je uveličao simfonijski puhački orkestar Hrvatske vojske. Izaslanik vojnog ordinarija msgr. Jurja Jezerinca vlč. Milenko Majić u molitvi je zahvalio Bogu 'za naše prijatelje koji su nam bliski i dragi i koji su život svoj dali u obrani Vukovara i naše domovine'.

Srce pobijedilo mržnju

Predsjednik Kluba veterana 148. brigade HV-a Tihomir Kordić zahvalio je građanima i djeci koji su došli na Ulicu grada Vukovara ili su upalili svijeću u svojim prozorima. 'Vukovar je postao simbol za sva herojstva i žrtve Domovinskog rata, ali ne zbog imena grada, već zbog hrvatskih branitelja', istaknuo je Kordić. Rekao je da 'ovo nije govor mržnje, nego samo podsjećanje na mržnju koja je dovela do takve žrtve - mržnju koju smo pobijedili srcem i ljubavlju prema domovini'.

Pod geslom 'Vukovar - pobjednik jer je žrtva' danas će se obilježiti Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. u spomen na stradanje toga grada u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba u ljeto i jesen 1991.

Obilježava se i 19. godina od agresije u Škabrnji

Osim Vukovara, danas se obilježava i 19. godišnjica stradanja Škabrnje. Podsjećamo, ranog jutra 18. studenoga 1991. pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojba, potpomognuti zrakoplovstvom, tenkovskim jedinicama i pješaštvom slomili su otpor slabo naoružanih branitelja. Samo prvog dana agresije ubijena su 43 civila i hrvatska branitelja, a tijekom višegodišnje okupacije do oslobođenja u Oluji 1995. broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. Još šestero mještana poginulo je nakon rata od zaostalih minsko-eksplozivnih naprava.

Obilježavate li na neki način godišnjice pada Vukovara?

  • Da, uvijek, barem paljenjem svijeće
  • Ne
  • Ne, ali se sjećam

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene