Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Blagdan, ali i nedjelja

VIDEO: Raditi ili ne raditi, pitanje je sad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Blagdan je, a i nedjelja. Po jednom se zakonu danas može raditi, a po drugome ne. Pogađate kojeg se zakona trgovci drže?

Prije groblja ne može se bez trgovine. Sebi su mnogi napunili kolica, a trgovcima blagajne. Rad nedjeljom dozvolio je Ustavni sud. No, ove je nedjelje državni blagdan za koji vrijedi drugi zakon. 'I to Zakon o blagdanima, koji kaže da su Svi sveti neradni dan, a ako blagdan pada u nedjelju, Zakon kaže da se on ne prenosi na ponedjeljak. Gramatičkim tumačenjem, nedjelja je u tom slučaju neradni dan', objašnjava dr. Mario Vinković, stručnjak za radno pravo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Da ne bude iznenađenja Provjerite: Doznajte rade li trgovine i trgovački centri na blagdan Svih svetih Trgovački centar, ilustracija GUBITAK PRIHODA Zbog neradne nedjelje poslodavci već počeli prijetiti otkazom: ''Ako imate smanjeni prihod počnete rezati troškove''

Država nije uskladila zakone

No, ne i za trgovce. Radno vrijeme uskladili su sa zakonom koji im više odgovara. Umjesto na groblju, desetak tisuća radnika u trgovini, nedjelju je provelo za blagajnom. A kupaca ima. Zakone država nije uskladila. Onaj o trgovini dopušta rad nedjeljom, dok ga Zakon o blagdanima zabranjuje. Da ne bismo miješali kruške i jabuke, stručnjaci su jasni. 'Uzimajući u obzir da je Zakon o blagdanima lex specialis, dakle poseban zakon u odnosu na ostale, u nedjelju ne bi trebalo raditi', pojašnjava Vinković.

Većina trgovačkih lanaca tako je danas iskoristila prigodu za zaradu. Radnike nedjeljom trebaju platiti 15 posto više nego običnim danima. Mnogi taj novac nikada nisu dobili. Država je u zakone 'zaboravila' propisati sankcije za prekršitelje. Ili možda nije…?

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene