Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne poručuje zbogom, nego doviđenja

VIDEO: Posljednje obraćanje predsjednika Mesića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donosimo vam posljednje obraćanje građanima Stjepana Mesića kao predsjednika.

Predsjednik je nakon deset godina u emotivnom obraćnju jasno dao do znanja u čemu je zaslužan, što nije, a mogao je napraviti, za što se zalagao, zašto je ponekad bio usamljen, ali ono najvažnije - ovim on ne poručuje zemlji zbogom, već samo dovidenja. Stjepan Mesić i dalje će biti na političkoj sceni - ovaj put kao bivši predsjednik, ali s impresivnom političkom biografijom.

Pročitajte i ovo Izbori, ilustracija Traži šefa kampanje Promijenio ime u Doslovno Bilo Tko Drugi i ušao u izbornu utrku: "Mogli ste odabrati bolje!" Slika nije dostupna Sanader: 'Mesić je privržen Hrvatskoj'

'Večeras vam se posljednji put obraćam kao vaš predsjednik. Posve svjesno ističem vaš predsjednik jer to nisam bio samo temeljem Ustava nego sam to i iskreno želio biti, bez obzira jeste li mi dali svoj glas ili niste. Želio sam biti vaš predsjednik time što sam radio na korist Republike svih Vas i svakoga među vama. Naravno, bio bih naivan da sam i u jednom trenutku pomislio da ću zadovoljiti baš svakoga. Takvoga političara koji bi zadovoljio sve i svakoga nema niti ovdje niti bilo gdje u svijetu. Ali bio sam predsjednik koji je jedno cijelo desetljeće u svim ispitivanjima javnog mnijenja uživao vašu podršku, i to u najvećem broju slučajeva više nego bilo tko drugi. Bolju ocjenu svoga rada nisam mogao poželjeti i na tome sam vam zahvalan.

'U ovih deset godina sam mnogo toga započeo, mnogo toga sam doveo do samoga kraja, dakle, završio. Nešto je u završnoj fazi. Ali ima i onoga na čemu se još mora raditi, gdje će otpori i dalje biti žilavi. gdje će biti potrebno lomiti barijere, najprije u glavama. Dakle, trebat će mijenjati način razmišljanja i otrgnuti se nepovratno od stereotipa nametnutih u prvih deset godina naše neovisnosti', rekao je predsjednik Mesić u svom obraćanju.

'Ako bih htio večeras vama građanima i građankama položiti račune za ono što sam radio, mislim da smijem reći da sam pridonio da se Hrvatska korijenito izmijeni, ali i da se izmijeni i način na koji nas doživljavaju u inozemstvu. Hrvatska je praktično bila u međunarodnoj izolaciji kada sam preuzeo dužnost predsjednika, a danas je ulaznim vratim Europske unije i završila je dvogodišnji mandat nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a. I to nije malo. Od zemlje na koju se gledalo kao nesigurnog partnera, koji govori jedno, a radi drugo, postali smo pouzdani suradnik čijoj se riječi vjeruje i u čiju se vjerodostojnost ne sumnja.

Nametnuo sam uz nemale otpore novi pogled, ne samo na suradnju s haaškim sudom, i na našu nedavnu prošlost i na sve što se tada događalo. Nametnuo sam, i to moram naglasiti, dosita nametnuo koncept individualiziranja krivnje za ratne zločine i time otklonio opasnost da se cijeli hrvatski narod stigmatizira zbog zločina pojedinaca koji su se skrivali iza hrvatskog imena. Mada i danas ima još onih koji taj koncept ne prihvaćaju. Odgovorno tvrdim da sam time dao maksimalni doprinos očuvanju digniteta Domovinskog rata i svih onih boraca koji su se časno borili na braniku domovine, osobito onih koji su položili svoje živote.

'Hrvatski antifašizam je jedna od najsvjetlijih točaka naše povijesti'

Često sam se uz glasne i žestoke otpore bavio našim odnosom prema i prema cijelom razdoblju što smo ga proveli u jugoslavenskoj federaciji. Na ovim našim prostorima, niti se antifašizam može izjednačiti s komunizmom, a još manje s boljševizmom, niti se može reći da je za vrijeme socijalizmu, sve, baš sve bilo loše. Ustav socijalističke Hrvatske dao je pravni okvir za naše osamostaljenje. Hrvatski antifašizam jedna je od najsvjetlijih točaka naše novije povijesti.

Ocijenio je i ustvrdio da ga pojačana borba protiv korupcije i organiziranoga kriminala u posljednjim mjesecima, kao i postojanje političke volje da se ta borba vodi, navode da s dozom optimizma gleda u budućnost.

'Kada sam upozoravao na krizu, oni koji su me trebali čuti pravili su se gluhi'

Osvrnuo se i na problem recesije i gospodarske krize uz ocjenu da se zemlja za nju mogla bolje pripremiti. 'Zvonio sam na uzbunu, upozoravao, ali oni koji su me trebali čuti, pravili su se gluhi. Čak smo i danas još u situaciji da se svako novo zaduživanje države smatra uspjehom. A ja se pitam - tko će i kako otplaćivati te dugove?',  rekao je Mesić koji drži da Hrvatskoj nedostaje 'cjeloviti, dugoročni koncept razvoja zemlje i razrađeni gospodarski model koji bi odgovarao našim potrebama i mogućnostima'.

Nezadovoljstvo je izrazio i sadašnjim stanjem u regiji iako je, kako je naglasio, 'bio prvi koji je regionalnu suradnju u hrvatskome političkom rječniku iz tabua pretvorio u nešto normalno i svakodnevno', te napravio zaokret u odnosima prema BiH i 'potaknuo i najiskrenije provodio daljnju normalizaciju odnosa sa Srbijom'.

'No, svaka normalizacija između dva subjekta, a ja radije kažem: ponovno uspostavljanje međusobnoga razumijevanja i povjerenja, ne može ići ispod granice vlastitih nacionalnih interesa, niti iznad granice interesa trećih. I, što je također važno, u svakoj normalizaciji morate imati partnera. Mislim da sam bio dovoljno jasan', poručio je.

'Ovo je bila prva dionica nezaobilaznih promjena'

'Europski put' smatra jedinim kojim Hrvatska može i mora ići ali, dodao je, u svom se mandatu borio i za Hrvatsku koja će biti dio svijeta, ne samo jugoistočne Europe. 'Zato sam inzistirao i na odnosima sa zemljama izvan EU, zato sam uporno nastojao da se naša vanjska politika ne koncentrira samo na Europu, SAD i možda još jednu ili dvije velike zemlje', dodao je.

'Ostat ću aktivan, spreman da pomognem uvijek kada se za to pruži prilika. I u tome i dalje računam na vašu suradnju i podršku', rekao je Mesić i poručio da je njegov mandat bio tek početak dugog puta.

'Ovo je bila prva dionica na putu nezaobilaznih promjena. Valja nastaviti', napomenuo je Mesić na kraju svog posljednjeg obraćanja.

73 posto građana smatra da je njegova uloga bila pozitivna

Predsjednik Mesić svih je deset godina, koliko su trajala dva njegova predsjednička mandata, dominirao po popularnosti. Istraživanje agencije Puls za Novu TV kaže kako 73 posto građana smatra kako je njegova politička uloga u tih deset godina bila pozitivna. Negativno ga je ocijenilo 12,3 posto građana, a 4,7 posto građana nije izrazilo mišljenje o Mesiću. Na kraju mandata Mesić poručuje građanima kako ovo nije 'Zbogom', već da će on i dalje ostati aktivan.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene