Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prestaju i vodu piti

VIDEO: Posljedice štrajka glađu mogu biti kobne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Već šesti dan radnici Salonita štrajkaju glađu i ne odustaju. Jedan štrajkaš, Ivica Kuduz, branitelj obolio od azbestoze, najavljuje da od sutra prestaje i vodu piti. Istražili smo kako takvo iscrpljivanje utječe na njihov organizam.

Kako štrajk glađu, odnosno svjesno odbijanje hrane, utječe na ljudski organizam, ovisi o nekoliko faktora. 'Ovisi već radi li se o mladoj osobi ili o nekome tko već ima zdravstvenih poteškoća. Praktički se računa da prva tri dana ne spadaju u gladovanje. No, jasno je da ako imate jednog dijabetičara, već prvih nekoliko sati spada u gladovanje i štrajk glađu', pojašnjava dr. Mirjana Sorić. Organizirani pristup problemu štrajka glađu u Hrvatskoj ne postoji, iako je u situacijama poput ovih, kažu stručnjaci, neophodan.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 Kvaliteta života Čudaci na dva kotača osvajaju Europu: ''Kombinacija vlak - bicikl ne bi trebala biti nikakav SF, nego dio hrvatske turističke ponude'' Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti"

Oko desetog dana ozbiljniji problemi

'Nema nikakve dvojbe da bi moralo Ministarstvo imati probnu grupu koja je za to zadužena. I u trenutku kad se javi štrajk glađu bilo koje grupe, trebalo bi imenovati tko je medicinski zadužen da ih prati', kaže dr. Slobodan Lang. A štrajkaše glađu prati više zdravstvenih komplikacija: pad krvnog tlaka, usporavanje srčanog ritma, slabost, vrtoglavica, depresija i agresivnost. 'Oko desetog dana bi se već trebali pojaviti problemi kod većine zdravih osoba. I to problemi u smislu nesvjestice, omaglica, vrtoglavica, do toga da može doći do zastoja srca i smrti', kaže Sorić.

>> Kosor: Prestanite narušavati svoje zdravlje

Jednom od štrajkaša glađu u Salonitu već je bila potrebna hitna medicinska pomoć. U petak je završio u bolnici. Inače boluje i od azbestoze, bolesti koju je zaradio upravo u Salonitu.

Liječnici pregledali štrajkaše glađu iz vranjičkog 'Salonita'

Devetorica radnika 'Salonita' već se osjećaju 'malaksalo' i povremeno im se javlja vrtoglavica, ali odbijaju uzimati terapiju i ne žele otići u bolnicu na dodatnu 'liječničku obradu', kaže dr. Željana Kokan. Dr. Kokan je predvodila liječničku ekipu koja je večeras obavila jednosatni pregled štrajkaša glađu. 'Ne možemo reći da su životi štrajkaša glađu ugroženi, ali već sutra njihovo stanje može biti kritičnije', dodala je, napomenuvši kako su neki od štrajkaša smršavili i do sedam kilograma.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene