Obavijesti Video Pretražite Navigacija
i medvjedi mu svraćaju

VIDEO Šetao s prijateljima pa naletio na vukove: "Nisu panično otišli..."

Vlasnik obiteljske kuće u naselju Leska u Nacionalnom parku Risnjak imao je bliski susret s vukovima. Ovo mu nije prvi put, a sprijateljio se i s medvjedima.

U srijedu u večernjim satima je Željko Raukar uspio snimiti dva vuka. Ističe da je desetak puta vidio vukove u životu, ali da se sveukupno ne bi moglo spojiti u minutu i pol materijala. Do ovog trenutka.

''Bio sam s prijateljima u šetnji i sa svjetiljkom sam osvijetlio - vuka! Uzeo sam mobitel da bih ga snimio i nakon minute shvatim da nisam pritisnuo snimanje. On je u međuvremenu otišao. Bio sam totalno 'zbediran'. Nakon što sam došao doma, odlučio sam opet otići do tog mjesta i vidim dva vuka!'', ushićeno prepričava Raukar za DNEVNIK.hr.

Ovaj put ih je ipak uspio snimiti s udaljenosti od sto metara. ''Nisu panično otišli, već tek toliko da se sklone s livade i od svjetla. Bio sam jako sretan jer nikada dosada nisam bio u ovakvoj prilici'', sretan je Raukar, koji se godinama intenzivno bavi snimanjem životinja.

''Interes mi je da se očuvaju, da ih se ne ubija i da ostanu ukrasi prirode. To je dobra promocija za Gorski Kotar, pogotovo jer smo jedinstveni u cijelom svijetu. Na tom području imamo i risa i medvjeda i vuka'', kazao nam je Raukar.

Dodaje da je prije sedam godina sa suprugom i kćeri sjedio sat i pol na tri metra od tri medvjedića. ''Djevojčica mi je bila tako blizu da medvjed nije trebao ni ustati. U dva navrata sam otišao pa kad bih se vratio, žena me upozoravala da pripazim jer se u travi čuo zvuk. Ispostavilo se da je to bila medvjedica koja je došla i pokupila mladunce'', prisjeća se Raukar.

S obzirom na to da su medvjedi bili u blizini njegove kuće kod poučne staze u Nacionalnom parku Risnjak, upozoravao je ljude da se ne bi dogodila tragedija. ''Pazio sam, iako je jako mala vjerojatnost, ali nikada ne znate. Vidio sam medvjeda sigurno tisuću puta. Puno puta sam ih ciljano išao promatrati'', kaže nam Raukar.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bez otpora Zar ljudi uopće ne zaključavaju vrata? Internetom kruži snimka provale koja je češća nego što mislite

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Brlog za zimski san Pronašli uljeza u kući: Prvo su mislili da je netko provalio, a onda je pred njih stao medvjed

Rekao nam je i jednu anegdotu s medvjedicom kraj potoka. ''Išao sam nekoliko puta do jednog potoka. Toliko se naviknula na mene da bi u mojoj prisutnosti i spavala. Jednom je ležala na leđima sa sve četiri šape u zraku. Mislio sam da je gotova. Dobro da nisam prilazio. To je neprirodno ponašanje divlje životinje, pogotovo kada ima mladunce'', ističe Raukar.

To nije prvi put da su medvjedi prišli blizu Raukaru i njegovoj kući. Prije dva mjeseca smo pisali o njegovu bliskom susretu s tim životinjama. Kako je to izgledalo, možete pogledati OVDJE.

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene