Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nacionalni park Risnjak

VIDEO Gužva u dvorištu - Noćas mu svratili i medvjedi i divlje svinje: "Suprugu i dijete maksimalno pazim, a meni je svejedno"

Medvjedica s mladuncima i divlja svinja s praščićima posjetili su dvorište obiteljske kuće Željka Raukara u Nacionalnom parku Risnjak, u naselju Leska. Videosnimke u članku su prizori s nadzornih kamera nastali u noći na ponedjeljak.

Dok bi se nekima od scena u videosnimkama zaledila krv u žilama, Željko Raukar, vlasnik obiteljske kuće u naselju Leska u Nacionalnom parku Risnjak kaže kako se s tim životinjama već sprijateljio.

"To je snimljeno u mojem dvorištu, blizu je poučna staza s tablama, šetnica za sve one koji vole prirodu. Ovo na snimkama je medvjedica koju nisam vidio ove godine, s njom su prošlogodišnji mladunci", kazao je Raukar.

"Imamo jednog medvjeda mužjaka koji je stalno tu u blizini, oko kuće. Proveo sam dva sata na 15 metara oko njega i promatrao ga, naviknut je na mene i javi mi se kad je u blizini", dodao je Raukar.

"Malo me plaši kad netko dođe tko ne zna za njega jer je sa stražnje strane šuma, a šuma mu je odstupnica", kazao je Raukar.

"Suprugu i dijete maksimalno pazim"

Raukar kaže da i on svoju obitelj pazi, no da nema puno razloga za strah.

"Suprugu i dijete maksimalno pazim, a meni je svejedno. Vidio sam medvjede tisuću puta sigurno i niti jednom nisam vidio njihovu lošu reakciju prema čovjeku. Ne znači da se loša reakcija ne može dogoditi ako se osjete ugroženo ili ako su medvjedići s njima", objašnjava.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Wow! U špilji naišao na medvjeda usred zimskog sna, uspio je snimiti nevjerojatan susret

"Jedna medvjedica s mladuncima je krenula na mene. Napravila je to samo zato što je bila s mladuncima, a bili smo se sprijateljili ranije. Reagirala je samo toliko koliko je bilo potrebno da se povučem jer sam bio na 7 do 8 metara od nje", kazao je Raukar.

No, nisu samo medvjedi posjetitelji njegova dvorišta. Druga nadzorna kamera zabilježila je divlje svinje.

"Dva sata prije medvjedice mi je bila divlja svinja s mladima, to je zabilježila druga kamera", rekao je Raukar i pozvao sve da dođu u Gorski kotar i Nacionalni park Risnjak i uživaju u ljepotama prirode.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Brižna mama Medvjedica provalila u kuću i ukrala slatkiše za svoje mladunče, a sve je snimljeno kamerom

Onima koji ostanu duže budni možda se posreći pa vide prizore poput onih s videosnimki.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene