Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog poslijeratnog razgraničenja na Dunavu u Srbiji nalazi se oko 10 tisuća hektara hrvatske zemlje. Ondje živi i 20-ak obitelji koji su hrvatski državljani. Njihov je život zbog neriješenih graničnih pitanja između Hrvatske i Srbije daleko od normalnog.


U dvorištu Ilonke i Šandora Perželt prava je zbrka. Ilonka je Mađarica s hrvatskim državljanstvom. Šandor ima dva državljanstva, hrvatsko i srbijansko. Traktor je hrvatski, ali su krave sa srbijanskim markicama.

Vezani članci Meso (Foto: Filip Kos/PIXSELL) Granična policija zaustavila kombi vozilo s mesom, pozvana veterinarska inspekcija Dunav, ilustracija (Foto: Pixsell/ Davor Javorović) Hrvatska i Srbija daleko od dogovora o granici: Razgraničenje na Dunavu poseban problem

'Tu kažu Hrvati da je to naša zemlja, a i Srbi da je to njihovo. A mi ne znamo čija je to zemlja. Izgleda da je ničija', kaže Šandor Perželt.

U ničiju zemlju ne dolazi poštar, liječnik, veterinar....

'Gde ćemo pripasti Hrvatskoj ili Srbiji. To bi bilo ono što bi mi voljeli saznat već jednom, čiji smo državljani', zanima Šandorovu suprugu Ilonku.

Samo na papiru Ilonka i Šandor hrvatski su državljani.

Župan Bubalo prvi je dužnosnik iz Hrvatske koji je posjetio Kenđiju. U obilazak krajnjeg istoka svoje županije ni on nije mogao bez putovnice.