Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žale se

VIDEO: Hrvati zatrpali sud u Straasbourgu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvati nisu žalbama zatrpali samo domaće sudove, već i međunarodni sud pravde u Strasbourgu. Do sada je tamo bilo oko pet tisuća tužbi, od svađa oko međe do priznavanja očinstva.

Pročitajte i ovo Ilustracija sve završilo na sudu Bizarna drama bivših ljubavnika: "Bacio je moje testise. Stajali su u staklenci pored jaja u hladnjaku" Ilustracija Tko je krivac? Slavonski gradovi nisu uspjeli isporučiti važan regionalni projekt: Sada moraju platiti 1,46 milijuna eura odštete

Hrvati rado idu u Strasbourg. Bivši ministar turizma Ivan Herak državu tuži zbog devet godina suđenja, traži dva milijuna kuna. Zbog kršenja ljudskih prava u pritvoru, državu će tužiti i i Hrvoje Petrač. Na Europski sud ide i Robert Peše, optuženi iz slučaja Maestro, zbog ponižavajućih uvjeta u zatvoru. 'Ne možete živjeti u prostoriji od 18 metara kvadratnih sa još šest pritvorenika i imati normalan život', rekla je njegova odvjetnica Višnja Drenški Lasa.

Strasbourg je sve češće prijetnja ljutitih zbog najrazličitijih slučajeva, od zagađenja do nerazjašnjenjene susjedove međe. No, nemaju svi osnove za tužbu. U posljednjih 10 godina od hrvatskih građana europski sud zaprimio je 4.702 tužbe. Njih čak 3.782 je odbačeno, 403 prihvaćeno, 150 ih je u postupku, a u 151 slučaju donesena je presuda. 26 tužbi riješeno je nagodbom.

'U najvećem broju predmeta radi se o dužini trajanja postupka, odnosno pravo na suđenje u razumnom roku, isto tako ponekad se radi o pravu na pošteno suđenje', rekla je Štefica Stažnik, zastupnica Vlade RH. Hrvatska je u zlatnoj sredini. Sa 794 slučaja pred Europskim sudom, Hrvatska je u boljoj poziciji od BiH i Slovenije, barem statistički. S više od 27 tisuća tužbi Strasbourg zatrpava Rusija. Olakšati rad europskog suda može se jedino na nacionalnim razinama. 

'A to onda znači, da bi naši odvjetnici, suci, svi pravnici trebali u svom radu što više koristiti konvencijsko pravo, sudsku praksu EU suda za ljudska prava', rekla je Stažnik.Tako bi uštedjela i država, koja je za prošlogodišnje Strasbourske presude građanima dužna isplatiti više od 120 tisuća eura.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene