Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Napokon dolaze dulji dani, a upravo večeras kazaljke sata pomiču se na ljetno računanje vremena. Spavat će se jedan sat kraće, pa je ovo još jedna mala prepreka onima koje muči i proljetni umor.


Pomicanje kazaljki osjećaju i životinje. Stočari diljem Hrvatske svoje životinje već desetak dana privikavaju na novo vrijeme. Više od 70 zemalja svijeta spremno je za pomicanje kazaljki, odnosno početak ljetnog računanja vremena. Kod nas se kazaljka večeras pomiče s dva sata na tri. Što znači: sat manje spavanja. Neke novo računanje vremena veseli, dok drugi baš i nisu sretni. Kraće spavanje i prvi dani novog vremenskog režima mogu uzrokovati nesanice i glavobolje. Oni sretniji promjene ni ne osjete.

Vezani članci Samantha Rawley Samohrana majka izgubila 90 kilograma kako bi se osvetila bivšem dečku koji ju je skrivao od roditelja Promjena stila Tvrdi da promjena stila može promijeniti život, a dokaze je podijelio na Instagramu

>> Ljetno računanje: Noćas pomaknite sat unaprijed

A da životinje itekako osjećaju ovu promjenu, najbolje zna Drago Lovrić iz Ivanovca koji na svojoj farmi ima 80 krava. S njihovom prilagodbom krenuo je još prije dva tjedna. Svaki dan, po nekoliko minuta, pomicao je vrijeme hranjenja, ali i mužnje na koju najviše utječe promjena kazaljki. 'Dobije se manje količina mlijeka. Isto, na primjer popodne, onaj sat što dođe prije, krave traže hranu. One su naučile u određeno vrijeme dobiti hranu i ići na mužnju. Treba im prilagodba od mjesec dana', kaže Lovrić. I tako male kazaljke, dva puta u godini, uzrokuju velike promjene.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju