Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vesna Pusić o koaliciji

HRVATSKA RASTE 'Koalicija s 'Uspješnom Hrvatskom' nije realna mogućnost'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O novom koalicijskom sporazumu Mislav Bago je za Dnevnik Nove TV u Varaždinu razgovarao s predsjednicom HNS-a Vesnom Pusić.

Kukuriku koalicija je otišla u povijest, kako će se zvati nova koalicija s kojom idete u novi četverogodišnji mandat i pobjedu?

Pročitajte i ovo Miro Kovač i Vesna Pusić KOVAČ I PUSIĆ ZA DNEVNIK NOVE TV Bivši ministri o Orbanu i hrvatskoj vanjskoj politici: "Kad su poruke disonantne, kao što u nekim slučajevima kod nas i jesu, onda to zbunjuje" Slika nije dostupna Malo u Areni, malo u Saboru HDZ iznajmio sabornicu europskim pučanima: Oporba tvrdi da su privatizirali Sabor, HDZ uzvraća - "Takva je praksa"

Kukuriku kaolicija je i napravila nešto povijesti činjenicom da je gospodarski pad od minus 2.5 posto u ove 3 i pol godine pretvorila u gospodarski rast od 1.2 posto. Koalicija 'Hrvatska raste', ime je koje ide po sljedeći mandat.

Koalicija 'Hrvatska raste', je li to ono što vam daje za pravo da idete pred birače i kažete dajte nam još jedan mandat, s obzirom na ono što ste 2011. obećali građanima?

To ne samo da nam daje za pravo, već je to rezultat kojeg imamo za pokazati, ali nije jedini. Moram reći da to nije prvi puta da je koalicija, više-manje ovog sastava, preuzela zemlju u gospodarskom padu, a na kraju svog mandata ju je dovela do rasta uprkos velikim poteškoćama...

I izgubila...

To se dogodilo 2000. godine. Nakon toga je izgubila isključivo zbog toga što na izbore 2003. nismo išli kao koalicija. Zato danas, nakon ovih rezultata, preuzevši Hrvatsku u gospodarskom padu s velikim brojem nezaposlenih u velikom neredu kakav je vladao u visokoj razini korupcije, danas imamo Hrvatsku koja može još jako puno napredovati, ali ona gospodarski raste, povećava se zaposlenos, smanjuje se nezaposlenost, a korupcija se privodi onomu što bi trebalo biti u normalnoj zemlji, a to je eksces, a ne redovna pojava.

Zbogom 'Kukuriku', rođena je nova koalicija - Hrvatska raste

Možete li kazati dvije stvari zbog kojih bi netko trebao glasati za vas? Dvije stvari koje ćete ostvariti u prve tri godine mandata.

Prva, kombiniranje gospodarstva i obrazovanja. Uvesti u planiranje obrazovanja ljude iz industrije i iz gospodarstva. Evo ovdje u Varaždinu ne možete naći kovinotokare, inžinjere strojarstva jer gospodarstvo nitko nije pitao što mu treba.

Drugo, kombiniranje visoke razine u zaštiti okoliša i energetske neovisnosti Hrvatske. Znate, kad smo bili mali, smo govorili da i sve naše probleme riješilo kad bi u dvorišt pronašli plin ili naftu. Sad se čini da smo ih pronašli. Obzirom na to da smo lijepa zemlja na lijepom mjestu, sa turizmom kao važnom industrijom, naša energetska neovisnost je moguća samo u kombinaciji sa visokim standardima zaštite okoliša.

Izbori će završiti. Svima je jasno da imamo dva bloka i da će nedostajati mandati. Jeste li svjesni da postoji mogućnost da ćete možda morati koalirati sa strankama kao što je koalicija 'Uspješna Hrvatska', Radimira Čačića i Ive Josipovića. Jeste li spremni i na to?

Mislim da to nije realna mogućnost ili opasnost jer kad je ovakva situacija i imate dvije jake liste ili koalicije, svaku na svojoj strani, one obično povuku birače jer ljudi, bez obzira na nijanse u simpatijama, vole dati glas na veliki kup za onu opciju koja im je bliža i ne žele bacati glas na one koji neće preći prag.

Želite li reći da na izborima neće preći prag i da neće biti potrebe s njima koalirati?

Tako je. Ljudi, bez obzira na simpatije, žele ići na pobjedu opcije koja im je bliža.

Je li to onda slučaj i sa ORAH-om?

Vidjet ćemo kako će se i što će se na izborima dogoditi. Izbori su najbolji pokazatelj.

Jesu li ovo vaši posljednji parlamentarni izbori, stalno govorite o novoj generaciji, o dolasku novih ljudi. Jesu li ovo na razini Hrvatske vaši posljednji parlemantarni izbori?

Što se mene osobno tiče, ne znam jesu li posljednji, no nadam se da su posljednji u smisli mene kao predsjednice stranke. Sad zbilja treba nova generacija početi voditi HNS. HNS je na dobrim nogama, homogen je i ima jasnu perspektivu i mogu reći: Izvolite 40-godišnjaci.

Dakle, posljednji put vodite ovakvu, aktivnu politiku?

Posljedni put kao predsjednica stranke.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene