Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vesna Pusić:

VIDEO 'Presuda ne znači da nije bilo rata ili da nije bilo zločina i ubijanja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Današnju presudu komentirala je ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Nakon izricanja presude javnosti se obratila i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Pročitajte i ovo Mobitel u ruci Nepravomoćno Na Facebooku vrijeđao policiju, pa dobio kaznu: "Ma daj, oni su idioti" Slika nije dostupna U skladu s međunarodnim pravom Pusić o vraćanju Šešelja u Haag: Štetio je svima, a svakako odnosima u regiji

Odluka suda: Ni Hrvatska ni Srbija nisu dokazale genocid

'Sud je presudio da u slučaju Hrvatske tužbe protiv Srbije za genocid i u slučaju prututužbe za genocid nije bilo ni u jednom slučaju genocida', rekla je Pusić i nastavila:

'Hrvatska naravno ne bi išla na sud da nije smatrala da ima utemeljenja hrvatska tužba. Međutim, želim podsjetiti sve da se u slučaju genocida radi o vrlo specifičnom pravnom određenju onoga što čini genocid i da ovakva presuda svakako u slučaju naše tužbe ne znači da nije bilo rata ili da nije bilo zločina i ubijanja', rekla je Pusić.

Tadić: Sad bi bilo najbesmislenije da se nastavimo optuživati

'Sud je vrlo detaljno očito razmotrio i u nekim slučajevima i u čitanju presude konstatirao cijeli niz takvih činjenica. Međutim, konstatirao je istovremeno i da te činjenice ne čine corpus djela koja određuju genocid, a to je svjesna namjera uništenja jedne grupe u cijelosti ili djelomično. Još jedanput je potvrđeno, mislim da je dobro na to podsjetiti, da se o svemu o čemu je sud razmatrao i na kraju donio presude, sva ta djela su počinjena na teritoriju RH, dakle očito u agresiji na RH. Također smatram da je važno podsjetiti i konstatirati da je i sam sud u izricanju presude konstatirao da je jedna od glavnih zadaća vezano za rat u 90-ima utvrđivanje sudbine nestalih', rekla je ministrica.

Pročitajte što o presudi za genocid kaže Ivo Josipović

'Kao što znate to je bio hrvatski zahtjev i preduvjet za eventualni drugačiji tijek događaja što se samih tužbi tiče, no nije bilo volje da se konstatiraju i otvore podaci o nestalima i nadam se da će kolege u Srbiji sada u skladu s uputama suda prionuti na tu zadaću, a to je zadaća koja ima svoju najdramatičniju ljudsku dimenziju, to je konstatiranje sudbine nestalih i raščišćavanje te tamne brojke', smatra ministrica.

VIDEO 'Nismo zadovoljni presudom, ali je civilizirano prihvaćamo'

'Važno je reći u ovom trenutku da su to neobično mučni događaji, veliki razmjeri uništavanja, smrti iz 90-ih i važno je da istovremeno dok raščišćavamo ta razdoblje, i na neki način završavamo to razdoblje, da istovremeno znamo da je dužnost svih nas gledati i u vrijeme koje je pred nama i osigurati da se bilo što slično isključi kao mogućnost u vremenu koje je pred nama, za generacije koje su u međuvremenu već došle i dolaze. U tom smislu nadam se da je i ova presuda jedna vrsta doprinosa da se završi povijesno razdoblje i da se napreduje u jednom boljem, konstruktivnijem i sigurnoijem razdoblju za ljude koji žive u Hrvatskoj i koji žive uopće u ovom dijelu Europe', zaključila je Pusić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene