Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Reakcije iz Srbije

VIDEO Tadić: Sad bi bilo najbesmislenije da se nastavimo optuživati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši srbijanski predsjednik prokomentirao je odbacivanje optužbi za genocid Hrvatske i Srbije.

"Očekivao sam ovakvo rješenje. U tome je bio i razlog što sam zagovarao da odustanemo od tužbi. Mislim u tome je bio razlog zašto sam predlagao da odustanemo od međusobnih tužbi i da pokušamo pronaći rješenje kroz kaznene procese koji bi se vodili protiv onih koji su provodili ratne zločine i da procesuiramo sve što možemo te da krenemo putem pomirenja", rekao je Boris Tadić.

Pročitajte i ovo Danka Ilić Tijelo još nije pronađeno U potragu za Dankom uključili se i mještani rodnog sela jednog od ubojica Danka Ilić potpuna agonija Roditelji malene Danke prvi puta zajedno istupili u javnost: "Sve je laž"

"Vjerovao sam da će tako i biti, a takve su bile i određene procjene stručnjaka. Ono što bi bilo najbesmislenije sad jest da se nastavimo optuživati, nakon što je međunarodni sud pravde u Haagu donio odluku, nastavak međusobnog optuživanja bi pokazao međunarodnoj javnosti da nismo prošli preko ove povijesne situacije", naglasio je Tadić.

ODLUKA SUDA: Ni Hrvatska ni Srbija nisu dokazale genocid

"Mislim da ima i određenih dobrih okolnosti, da ustvrdimo kroz sudski proces što se dogodilo i da spriječimo mnoge demagoge i političare koji bi iz šovinističkih ili nacionalističkih razloga koristili međusobne optužbe i proizvodili vrlo loše odnose između dvije zemlje. Na kraju moramo voditi računa i o međunarodnom ugledu naših zemalja i naroda i da vodimo računa o tome kako ćemo se u budućnosti ponašati nakon ove presude", dodaje.

Tadić presudu vidi i kao priliku za normalizaciju i bolje odnose Hrvatske i Srbije.

"Mislim da je to uvijek prilika... S druge strane, treba otkriti gdje su nestali, gdje su njihovi posmrtni ostaci, umiriti koliko god je moguće obitelji žrtava i na taj način ići putem pomirenja", ističe Tadić.

"Mene su u Srbiji često uvjek optuživali zbog viška isprika. Mislim da je čin isprike moralni akt i da je vrlo važan kao pretpostavka pomirenja. On u sebi ima ne samo moralnu, već i filozofsku i političku dimenziju. Na prostoru Zapadnog Balkana, gdje dominira agresivna politika, takav stav se uvijek smatra nedovoljnim ili manje vrijednim. Bila mi je namjera promijeniti pravac političke kulture, ne samo u Srbiji, već i u Hrvatskoj i u BiH. Na kraju krajeva, svi zajedno živimo pod ovim sličnim nebom, dijelimo zajedničku sudbinu, neovisno o tome što je Hrvatska u EU, a BiH i Srbija nisu. Zato očekujem i od Nikolića i nove hrvatske predsjednice, gospođe Grabar Kitarović, da nastave takvu politiku koju smo započeli Josipović i ja", poručio je Tadić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene