Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Stigla u Peking

Vesna Pusić Kini ponudila projekte za suradnju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska šefica diplomacije i prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić u službenom je posjetu Kini gdje je predstavila nekoliko infrastrukturnih i energetskih projekata.

Kina pridaje veliku važnost i pažnju posjetu hrvatske ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić, posebno zato što se bilateralna suradnja produbljuje, a jača i trgovinska razmjena, kazao je u ponedjeljak zamjenik ministra vanjskih poslova Song Tao.

Pročitajte i ovo Changfeng Hospital Strašne snimke VIDEO Dramatične snimke požara u bolnici, poginulo 29 osoba: Vezali su posteljinu i spuštali se niz zgradu Ulice Pekinga - 4 Širenje korone VIDEO Sablasno prazne ulice grada s više od 20 milijuna stanovnika: "Krenulo je poput teretnog vlaka bez kontrole"

>> Stiže li 'kraj povijesti' i u Kinu?

Pusić, koja je ovaj tjedan u prvome bilateralnom posjetu nekoj azijskoj državi, prvi je hrvatski ministar vanjskih poslova od 2005. u posjetu Kini, a posjet je počela sastankom sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Song Taom, objavio je MVEP.

Song je kazao kako Kina pridaje veliku važnost i pažnju tom posjetu, osobito zbog produbljenja bilateralne suradnje i jačanja trgovinske razmjene koja je u prvih osam mjeseci porasla 21 posto.

Hrvatska ima nekoliko važnih projekata, od infrastrukture do energetike, rekla je Pusić i naglasila kako je potrebno da se Hrvatska usmjeri na suradnju s jednim kineskim gradom ili regijom, u skladu sa svojom veličinom.

Pusić i kineski dužnosnik razgovarali su i o skorome summitu Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe. U Bukureštu krajem studenoga sastat će se premijeri, ali organizirat će se i gospodarski forum koji bi mogao biti zanimljiv hrvatskim tvrtkama, kaže se u priopćenju MVEP-a.

Osim gospodarske suradnje, velika je mogućnost suradnje u turizmu, s obzirom na 400 milijuna kineskih turista koji su zainteresirani za spomenike kulture i nacionalne parkove, a nisu fokusirani samo na ljetne mjesece. Kultura i obrazovanje te razmjena mladih studenata također su moguća područja suradnje, dodaje se u priopćenju.

Song Tao je čelnik kineskog tajništva za suradnju Kine i 16 država srednje i istočne Europe, a u Hrvatskoj je boravio prošle jeseni te se sastao s ministricom Pusić, a tada su održane i konzultacije dvaju ministarstava. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene