Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trenutna situacija je neodrživa

Vesna Pusić: Izbjeglički problem moramo rješavati tamo gdje je nastao

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić ustvrdila je, u razgovoru za austrijski dnevnik Die Presse u izdanju od petka, kako je izbjegličku krizu u Europi moguće riješiti samo kroz tješnju suradnju sa zemljama preko kojih izbjeglice dolaze, a to su Turska, Libanon i Jordan.

"Europska unije nije bila pripremljena, prije svega ne na brzinu kojom su izbjeglice stizale u Europu. Mi smo trebali prije reagirati na upozorenja iz Turske, koja je jasno davala do znanja da se više neće moći dugo nositi sa situacijom. Mi nismo za ovaj problem saznali tek ovog ljeta", rekla je hrvatska šefica diplomacije u razgovoru za bečki Die Presse i dodala kako bi trebalo jače financijski poduprijeti Tursku, Libanon i Jordan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nije mogao ništa učiniti ČOVJEK KOJI JE IZGUBIO SVE 'More je progutalo moju ženu i sedmero djece' Slika nije dostupna Bez točnog datuma IZBJEGLIČKA KRIZA EU i Turska krajem studenoga na summitu o rješavanju migrantske krize

Ona je objasnila kako bi Europska unija zimu trebala iskoristiti za "rješavanje problema u korijenu", a to znači zaustaviti građanski rat u Siriji. Hrvatska ministrica je istaknula kako je to "zajednička zadaća Europljana, Amerikanaca i Rusa".

Loše vrijeme usporilo priljev imigranata u Grčku

Komunikacija i koordinacija lokalne i državne vlasti nužna za rješavanje izbjegličke krize

Vesna Pusić je u razgovoru za bečki dnevnik kritizirala ograde koje Mađarska gradi prema svojim susjedima.

"Ograde neće riješiti problem, nego će samo izolirati Mađarsku. To nije način na koji se ovaj problem može riješiti", rekla je Pusić i dodala kako "nikav zid" neće zaustaviti izbjeglice na putu prema Europi. Ona je istodobno naglasila kako je "na licu mjesta" suradnja s Mađarima dobra misleći na prijelaz izbjeglica iz Hrvatske u Mađarsku.

Hrvatska ministrica vanjskih poslova istodobno je izrazila bojazan da bi izbjeglička kriza mogla doprinijeti porastu popularnosti desno-populističkih snaga u Europi.

"To se već događa. I zato nam je u Europi potrebno jako političko vodstvo. I predstavnici crkve i civilnog društva moraju po tom pitanju zauzeti jasno stajalište. Papa je tu dobar primjer", zaključila je hrvatska ministrica. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene