Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sinj pohodilo 100 tisuća hodočasnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Središnju proslavu svetkovine Velike Gospe na Trgu dr. Franje Tuđmana u Sinju danas je predvodio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u koncelebraciji svećenika te provincijala splitske Franjevačke provincije i Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

Slavlje je počelo procesijom iz sinjske crkve sa slikom Čudotvorne Gospe Sinjske gradskim ulicama, a u njoj su sudjelovali mnogobrojni vjernici, predstavnici gradskih i županijskih vlasti, vojske i policije, braniteljskih udruga te sinjski alkari i alkarski momci u povijesnim odorama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vjernici pješačili u Mariju Bistricu Slika nije dostupna Na proslavi Velike Gospe očekuju se tisuće hodočasnika

Za blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije u Sinj je došlo oko sto tisuća hodočasnika, a najviše iz Dalmacije te Bosne i Hercegovine.

U propovijedi nadbiskup Barišić je istaknuo kako je danas naročita potreba da se humanost svjedoči i posvuda društveno promovira, osobito u njezinim prirodnim izvorima - braku, obitelji, Crkvi, humanim i socijalnim ustanovama.

Upozorivši na pojave plavih kuverti, veza, mita, korupcije,
kamatarenja i sve prisutnijeg lihvarenja, sve do organiziranog
kriminala, nadbiskup je istaknuo da su one posljedica zaborava Boga.

"Plave kuverte mogle bi čak i ostati samo bi ih trebalo nositi na prave adrese - na socijalno ugrožene, siromašne i na obitelji s brojnom djecom", rekao je.

Ako kapital potisne moral, profit duhovne vrednote, snalaženje pravdu, bogaćenje poštenje, ako jaz između bogatih i siromašnih postaje sve dublji i sve širi, ima dovoljno naznaka da neki naše vrijeme i društvo nazovu posthumanim, istaknuo je splitski metropolit.

Izrazio je nadu da će predizborna utrka i sami izbori pokazati
poštuju li se naši zakoni, poštuje li se naš kulturni identitet, naše duhovne i moralne vrednote, štoviše, poštuje li se sama priroda i logika zdravog razuma ili zdravi razum ne igra ulogu, nego samo zbroj dignutih ruku.

Govoreći o demografskom izumiranju naroda, istaknuo je kako bismo se htjeli nadati da će ponuđeni programi biti opredijeljenost za život i čovjeka, obitelj i opće dobro, poštenje i socijalnu pravdu, znanje i razvoj, otvaranje novih radnih mjesta i humanije odnose u društvu.

Također je rekao da Kristova Crkva ne teži za vlašću ni za nekim svojim interesima u društvu jer njezina vlast, kako je dodao, jest služenje u ljubavi, a interesi obrana života, zaštita dostojanstva osobe, socijalno zdravo i pomireno društvo.

Splitsko-makarski nadbiskup je istaknuo da se sadašnjost i budućnost identiteta našega naroda i hrvatskog društva mogu braniti i graditi uspješno temeljnim identitetom, a to je ljudskost prožeta evanđeoskim vrednotama.

"Novi humanizam tzv. posthumanog vremena i društva pozvani smo graditi na svim razinama kroz sve složenije obiteljske i društvene odnose od najranije dobi, dječjih vrtića do vjeronaučnih dvorana, od školskih do saborskih klupa jer mi smo važniji od stvari, a ljudskost i poštenje vrjedniji su od ulaganja i kapitala", rekao je.

Sinjski franjevci otvorili su humanitarni Fond Gospe Sinjske za pomoć u školovanju siromašnih učenika i studenata te obiteljima s više djece.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene