Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika akcija Europola

Međunarodna mafija prala novac u Dalmaciji: Na Čiovu novcem od kokaina kupljena dvokatnica

Kuća na Čiovu u vlasništvu Barta M.
Kuća na Čiovu u vlasništvu Barta M. Foto: Cropix / Sasa Buric
Proteklog su tjedna na području Okruga Gornjeg policajci splitskog PNUSKOK-a asistirali svojim belgijskim kolegama pri pretrazi luksuzne dvokatnice u vlasništvu Barta M., 45-godišnjeg državljanina Belgije rodom iz grada Lokerena u pokrajini Istočna Flandrija.

Bart M. (45) je nedavno uhićen u Belgiji, a tamošnji ga istražitelji sumnjiče da je imao vrlo važnu ulogu u nedavno razbijenoj zločinačkoj grupi koja je kupnjom nekretnina prala novac za razne kriminalne organizacije.

Milijuni eura potječu od krijumčarenja narkotika iz južnoameričkih zemalja u belgijske luke, a koliko je 45-godišnjak važan belgijskim istražiteljima, dovoljno govori podatak da je u Split stigla glavna istražna sutkinja suda Istočne Flandrije, tamošnji prvi zamjenik tužitelja te dva glavna detektiva flandrijske policije.

Kako doznaje Slobodna Dalmacija, belgijski istražitelji provode istragu zbog sumnje da je Bart M. dio zločinačke skupine koja je, uz ostalo, kupnjom nekretnina na našem području prala novac zarađen od trgovine narkoticima.

Njega se, konkretno, istražuje da je preko svoje tvrtke M.R.L., koja je inače registrirana za trgovinu na veliko raznih vrsta otpada, organizirao transport kokaina u kontejnerima za nekoliko belgijskih kriminalnih organizacija. Za svaki uspješno realizirani transport dobivao je, sumnjaju belgijske vlasti, najmanje pola milijuna eura.

Pročitajte i ovo Ilustracija preplavio crno tržište Alarm zbog droge jače i od heroina: Ubojita dva do tri miligrama, teško ga je dozirati...

Istraga je pokazala da se velike svote novca prebacuju s računa njegove tvrtke na njegov privatni račun, ali i račun njemu bliskih osoba, te da on taj novac potom pere kupujući nekretnine po raznim europskim državama, među kojima je i Hrvatska, odnosno i Okrug Gornji.

Inače, kuća u Okrugu Gornjem koja je pretražena zbog sumnje da bi u njoj mogli pronaći skriveni sef s novcem i drogom naposljetku je završila na popisu blokirane imovine. Radi se o nekadašnjoj manjoj kući jednog splitskog liječnika koji ju je prije nekoliko godina prodao belgijskom državljaninu, a on je krenuo u njezinu rekonstrukciju.

Pročitajte i ovo Ilustracija velika akcija Zaplijenjeno sedam tona droge: Uhićeno 50 osoba povezano s krijumčarenjem

Europol je objavio da je kriminalna mreža koju su činili marokanski, španjolski i belgijski državljani oprala najmanje 180 milijuna eura nezakonite dobiti ostvarene trgovinom kokainom te da je ta mreža bila aktivna u Belgiji, a razgranala se u Nizozemskoj, Španjolskoj, Južnoj Americi i Dubaiju.

"Njegovi su članovi uspostavili složen i profesionalan sustav za pranje nezakonite dobiti ostvarene uvozom kokaina preko luka i zračnih luka u EU. Tijekom dana koordinirane akcije u ožujku 2023. godine policija je uhitila pet osumnjičenika u Belgiji, još jednog osumnjičenika u Španjolskoj i zaplijenila različitu imovinu stečenu kriminalom", objavljeno je.

Kriminalna mreža oslanjala se na ulaganja u kriptovalute i distribuciju gotovine putem podzemnog bankarskog sustava, a glavna metoda pranja novca bilo je ulaganje u luksuzne nekretnine u EU-u, kao i u nekoliko marokanskih gradova, objašnjeno je u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene