Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građani odlučivali o ulasku

Većina novih članica na referendumu odlučivala o ulasku u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Većina novih država članica Europske unije prepustila je svojim građanima da na referendumu odluče o ulasku u EU i u većini slučajeva oni su to učinili velikom većinom.

Velika većina novih država članica Europske unije prepustila je svojim građanima da na referendumu odluče o ulasku u EU i u većini slučajeva oni su to učinili velikom većinom, često dvotrećinskom ili još većom potporom.

Od 1995. do 2007. godine Europska unija je dobila 15 novih članica. Samo Cipar, Bugarska i Rumunjska nisu o ulasku u EU organizirali referendum, nego su odluku o tome donijeli u svojim parlamentima.

Godine 1994. organizirani su referendumi u četiri zemlje i u jednoj od njih, Norveškoj, građani su odbacili članstvo u EU-u. Protiv ulaska u EU glasovalo je 52,2 posto Norvežana koji su izišli na referendum. Bio je to drugi put da Norvežani na referendumu odbacuju članstvo u EU-u nakon 1972. godine, kada je protiv glasovalo 53,5 posto.

U tri ostale zemlje građani su podržali ulazak u EU-u, što se i dogodilo 1. siječnja 1995. godine. U Austriji je za EU glasovalo više od dvije trećine birača (66, 58 posto), u Švedskoj 52, 2 posto, a u Finskoj 57 posto.

Od 10 zemalja koje su pristupni ugovor potpisale 16. travnja 2003. u Ateni, a punopravnim članicama postale 1. svibnja 2004. godine sve su osim Cipra organizirale referendum i u svima osim na Malti građani su dali dvotrećinsku ili veću potporu za članstvo u EU-u.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izglasali Parižani Vlasnici ovakvih automobila plaćat će triput veće cijene parkiranja: Još neki gradovi imaju sličan plan Slika nije dostupna Akcija će biti sve veća U prva dva dana sakupljeno 40.000 potpisa za četiri referendumska pitanja

Neke zemlje referendum održale prije potpisivanja pristupnog ugovora

Neke od njih organizirale su referendum prije potpisivanja pristupnog ugovora - Slovenija 23. ožujka 2003. godine, Mađarska 12. travnja 2003 i Malta 8. ožujka 2003. - a u svim ostalim referendum je održan u razdoblju od potpisivanja pristupnog ugovora do rujna 2003. godine. U Sloveniji su se građani istodobno izjašnjavali o dva pitanja - članstvu u EU- i članstvu u NATO-u.

Najveću potporu za ulazak u EU iskazali su Slovaci, 92,46 posto građana koji su izišli na referendum glasovalo je za ulazak u EU. Slijedi Litva (89,9 posto), Slovenija (89,6 posto), Mađarska (83, 76 posto), Poljska (77,5 posto), Češka (77,3 posto), Latvija (67 posto), Estonija (66,9 posto) i Malta (53,7 posto).

Bugarska i Rumunjska, koje su pristupni ugovor potpisale 25. travnja 2005. godine u Luxembourgu, a punopravnim članicama postale 1. siječnja 2007. nisu organizirale referendum.

Hrvatski građani pozvani su da na referendumu 22. siječnja 2012. godine donesu odluku o pristupanju svoje zemlje u EU-u. Hrvatska je ugovor o pristupanju potpisala 9. prosinca 2011. godine. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene