Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbrka oko OIB-a i JMBG-a

Već prikupljeno 10 posto potpisa za referendum o ZOR-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U prva dva dana prikupljanja potpisa za referendum o Zakonu o radu sindikati su ih skupili 10 posto od potrebnog broja.

Podaci od 10 posto prikupljenih potpisa su od danas u 11 sati. 'Izuzetno sam zadovoljan i odazivom i osobnim impresijama ljudi s terena,' izjavio je za Dnevnik.hr Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge sindikata. Postotak se još ne može izreći brojem jer sindikati nisu dobili odgovor nadležnih institucija o ukupnom broju hrvatskih birača. 'To je sporost i smiješnost državnih institucija. Sindikat se po tom pitanju obratio predsjedniku Vrhovnog suda, Branku Hrvatinu koji je rekao da nije nadležan za to i usmjerio ih na Ministarstvo uprave,' rekao je Matijašević.

Pročitajte i ovo Nacionalni ispit iz Hrvatskog jezika Koji je smisao? Sindikat Preporod protiv nacionalnih ispita: "Besmisleni su i štetni!" Željko Stipić Predstavili peticiju Dio nastavničkih sindikata Fuchsu nezadovoljno poručio: "Sada mu je prilika pokazati da je naš ministar"

>> Severina za referendum: Ja sam radničko dijete

Pri prikupljanju potpisa bio je izražen problem s podacima građana, točnije sa JMBG-om i OIB-om. Prema nekim zakonima JMBG se kao osobni podatak ne smije javno upotrebljavati, a potpisi s OIB-om nevažeći su prema Zakonu o referendumu. 'To je nelogičnost i neusklađenost hrvatskog zakonodavstva i ta neusklađenost je ciljana jer se njome namjerno otežavaju ovakve akcije.' Matijašević je dodao da su posebno starije osobe imale potrebu dati svoj potpis, međutim, mnogi od njih nemaju dokumente i ne znaju OIB. 'Apeliramo na građane da sa svojim JMBG-om dođu potpisati peticiju za referendum,' izjavio je Matijašević.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene